У кризно време се показује право лице сваког од нас, како појединаца, тако и друштва у целини. Брига, боље речено, небрига о напуштеним псима, сада још више долази до изражаја. Кризно време подразумева и кризне мере, према свима. Свакако су људи на првом месту и то није упитно. Оно што треба да нас брине и на шта указујемо, јесте однос према онима који зависе од наше бриге и помоћи, а то су кућни љубимци и животиње.

„Није време за политику. Сада је време за солидарност и за конструктивне доприносе свих нас како би заједно што лакше и што безболније изашли из ове ситуације“, изјавио је Страхиња Јаковљевић, потпредседник странке Истина.

„Наши чланови су ових дана породицама, којима је била потребна помоћ, достављали средства за хигијену. Политичке кампање више нису битне, а један једини живот који се спасе више вреди од било које кампање. Али оно на шта хоћу да скренем пажњу свих вас, јесте да морамо да будемо солидарни са свима, а то значи и са напуштеним псима. Пси нису криви зато што су их људи избацили на улице и за њихову судбину су криви неодговорни власници. Зато и сада треба да бринемо о њима. Мој пас је био штене од само 5 дана када сам га нашао избаченог на улицу. Ветеринари су мислили да неће преживети, али ја сам имао веру да хоће и уз пуно труда, неге, љубави и пажње то је сада здрав и весео пас. И остали напуштени пси заслужују своју шансу да имају дом и да их неко воли“, додао је Страхиња Јаковљевић.

Странка Истина позива грађане да не купују псе, већ да их удомљавају. Исто тако позива надлежне да обрате пажњу и на напуштене псе који су сада у време ванредног стања веома угрожени.

„Ово што нам се тренутно дешава је тешко време за све нас. Заједништво и узајамна помоћ је више него потребна. Ако се солидаришемо и делимо са другима, имаћемо још нешто, што није материјално. Имаћемо велико и племенито срце. Заштитари животиња који су хранили напуштене псе сада имају ограничено кретање што им увелико онемогућава или отежава да их хране, а други извори хране, који су псима били доступни, сада готово да их ни нема. Зато би требало да јавна комунална предузећа у чијој је то надлежности, организују храњење напуштених паса и мачака на улици. У Новом Саду је то Зоохигијена, односно да би се та предузећа растеретила и да би им се олакшао рад у овим тешким временима, тај посао могу да обављају волонтери из удружења за заштиту животиња који су то свакодневно и радили пре ванредног стања. У оваквим временима се показује људска племенитост, а ово је један од начина да покажемо људскост“, закључио је Страхиња Јаковљевић.

Зато Странка Истина предлаже да Зоохигијена, као јавно комунално предузеће у чијој је то надлежности, организује храњење напуштених паса и мачака и да организује састанак са удружењима за заштиту животиња и помоћ напуштеним псима, те да предложи да се волонтерима који су то већ до сада радили, а уколико то желе, омогући да хране псе и мачке који живе на улици. То би значило да се прецизно одреде локације где би се те животиње храниле, да се утврди у којим терминима у току дана то може да се ради и да се волонтерима дају дозволе да уз, пуно поштовање заштитних мера, смеју да појединачно излазе до локација за храњење и након обављеног посла да се врате кући.

Такође, предлажемо и да волонтери који би то обављали имају обавезу да Зоохигијени подносе извештаје о стању на терену, о броју паса, о њиховом здравственом стању и све остале податке до којих могу доћи, а који би могле бити од користи за рад Зоохигијене. Ми желимо да будемо што конструктивнији и надамо се да ће наш предлог помоћи да држава буде што организованија и што више на корист својим грађанима, али и напуштеним псима на које треба да мислимо и о њима бринемо.