Доситеј Обрадовић је 28. јула 1786, писао Арсенију Теодоровићу Бечлији: „И ми слободно можемо рећи да ће Новосађани просвештени бити кад љубезном Орфелину статуу воздигну.“. Тиме вођена, наша акција је имала за циљ да означи почетак кампање Укључи се и од тебе зависи: За Нови Сад – просветљен град, будући да подизањем најављеног споменика Орфелину сматрамо да је дошао тренутак да Нови Сад пређе у нову фазу свог не само развоја, већ и значаја.

Ми не желимо да будемо део проблема, већ део решења проблема. Оно што желимо јесте да успоставимо другачији политички модел деловања и да понудимо и анализе и целовита решења за постојеће проблеме. Свесни смо да се имена политичара забораве, али да оно што они ураде остаје да са тиме грађани живе цео живот. Зато смо извели експеримент анкетирања грађана Новог Сада. На анкетном листићу су била три питања која су се тицала тога да ли су Новосађани за подизање споменика Захарију Орфелину и шта то по њима значи за Нови Сад, која би три здања издвојили као заштитни знак Новог Сада и да ли знају ко су били Бранислав Борота, Бранко Илић, Коста Милосављевић и Милош Петровић? Већина грађана је била за подизање споменика, као најпрепознатљивије обележје Новог Сада наводили су зграду Бановине, катедралу и тврђаву, али готово нико није знао ко су били људи за које их је анкета питала. А у питању су била четири градоначелника Новог Сада током чијих мандата је зграда Бановине била грађена.

Нови Сад сада пролази кроз интензивну трансформацију у један модеран град и странка Истина има за циљ да мобилише целу јавност да се укључи и помогне да та трансформација буде што бољи основ за модеран Нови Сад. Циљ ове акције је био да укаже на чињеницу да је политика у Србији обесмишљена и да већ две деценије политичари у Србији више продају сами себе као бренд, него што нуде конкретне идеје и перспективе за добробит грађана. Нама није потребна политизација грађанских проблема зато што се тиме зауставља развој града и Нови Сад враћа у 19. век. Одговорна политика није борба за власт, већ борба за интерес грађана због тога што се политичари забораве, а дела остају. Зато се у ове процесе морају више укључити и грађани и странка Истина их је на овај начин позвала да учествују у обликовању будућности и тако обележила почетак своје кампање.

#СтранкаИстина #Култура