U cilju očuvanja naših najvećih i najznačajnijih kulturno – istorijskih znamenitosti koje imamo, ne samo kao grad Novi Sad, već i kao država, stranka Istina traži da se festival EXIT trajno izmesti sa Petrovaradinske tvrđave i premesti na drugu, adekvatniju lokaciju.

„Petrovaradinska tvrđava je jedna od najvećih tvrđava na svetu i predstavlja važan simbol naše burne istorije, te je, kao reprezent kulturnih i istorijskih vrednosti, ona naše blago, a njeno očuvanje prioritet. Ako mi ne brinemo o njoj, niko drugi neće. EXIT festival baca velike vibracije buke zbog prejake muzike, dok je u isto vreme impozantan broj ljudi urušava, ranjavajući je iz godine u godinu, što se može videti nakon svakog festivala. Dovoljno je samo da se prošetate tunelima ispod tvrđave, i golim okom se uverite. To je nedopustivo“, izjavio je potpredsednik stranke Istina Strahinja Jakovljević.

U poslednjih nekoliko godina sve više građana primećuje problem urušavanja tvrđave, iskazujući svoju bojazan za njenu budućnost, stoga su se u stranci dotakli te teme i jednoglasno odlučili da pokrenu pitanje očuvanja i zaštite Petrovaradinske tvrđave.

„Ako je meni, kao mladom čoveku, ali i brojnim mojim poznanicima, potpuno prihvatljiva ideja da se EXIT festival premesti na praktičnije mesto, onda smatram da je to realno i moguće izvesti. Okupacija tvrđave traje oko četiri dana, ograđivanje i zabrana kretanja ostalim domaćim i stranim turistima, kao i Novosađanima koji nemaju karte za festival, a to ne treba da se dešava. U svakom momentu, svi treba da imaju potpun pristup našem blagu, jer Petrovaradinska tvrđava ima turističkog potencijala, ali sa sadržajima koji su prikladniji tematici kojom odiše. Zato i tražimo da se EXIT festival, koji jeste potreban i bitan našem gradu, ali na drugoj lokaciji, trajno premesti, jer naš velelepni simbol treba sačuvati za još mnoge buduće generacije koje dolaze“, dodao je Strahinja Jakovljević.

Takođe, stranka Istina traži da se ove godine EXIT festival otkaže iz zdravstvenih razloga, zbog koronavirusa. Ako su mogle da se otkažu letnje Olimpijske igre i pomere za narednu godinu, ukoliko se otkazalo evropsko prvenstvo u fudbalu, kao i mnoge druge manifestacije koje podrazumevaju okupljanje velikog broja ljudi, potpuno je razumno da se ove godine OTKAŽE I EXIT FESTIVAL! Usled povećanja broja obolelih u zadnjih nedelju dana, mi ne želimo da dovedemo grad i građane u opasnost. EXIT može da nam napravi novo žarište a i ne mora, no odbijamo da se kockamo sa životima svih nas. Zato je najbolje da se ne održi.

Mi imamo istinsku i iskrenu potrebu da sačuvamo naš grad. Dok drugi žmure i izbegavaju neprijatne teme, stranka Istina ukazuje na sve to i nudi rešenja. Mi se zalažemo za sve ono što je u interesu svih naših građana.

#strankaistina, #kultura, #strahinjajakovljevic