U nastavku teksta pročitajte intervju predsednice stranke Istina, Ivane Vujasin za portal Moj Novi Sad, povodom predstojećih izbora zakazanih za 21. jun.

Zbog čega ne bojkotujete lokalne izbore?

Iz jednostavnog razloga, jer želimo da menjamo stvari u našem Gradu na bolje! Kako da utičemo na razvoj Grada, ako nas nema u parlamentu? Uostalom, kako je ta tema, tačno, došla kao dominantna? Neko je iz kvazi opozicije, koja se, uzgred budi rečeno, raspada po svim tačkama svoje nespojivosti, koja ne može da pređe cenzus, izašao i rekao, ko nije za bojkot, taj nije opozicija!? Mi kažemo, ko bojkotuje, taj ide na ruku vlasti, jer će bojkotom aktuelna vlast dobiti više mandata. Umesto da pričamo o programu koji nudimo, mi treba da se pravdamo zašto izlazimo na izbore. Svrha politike, jesu izbori. Po meni, neizlazak je politički diletantizam!

Umesto da se krijemo negde i vičemo da je nešto nepravda, sada je vreme da svi građani aktivno uzmu učešće u političkom životu i da menjamo Srbiju. Stvari se dešavaju jako brzo i mi nemamo prava na luksuz da budemo politički indiferentni. Ako sada ne budemo u prilici da utičemo na rešenja u gradu, plašimo se da neke stvari bitne za Novosađane neće biti urađene, a da se može desiti da prođu neka rešenja koja mogu biti štetna i koja posle ne bi mogla da se poprave decenijama.

Šta najviše zamerate aktuelnoj novosadskoj vlasti?

Novi Sad ima problem decenijama, još od kad se opredelilo da izvor finansiranja gradskog budžeta bude uglavnom iz građevinskih taksi i od prodaje građevinskog zemljišta. To je dovelo do fenomena koji se može nazvati „investitorskim urbanizmom“. Nisam sigurna da je tokom svih proteklih gradskih vlasti, grad u velikoj meri bio sposoban da adekvatno isprati potrebe građana usklađeno sa intenzitetom gradnje i zamene porodičnog stanovanja višestambenim zgradama. Svim dosadašnjim gradskim vlastima, zameram što je dozvoljeno da se u nekim četvrtima digne spratnost i intenzivira višespratna gradnja, a da nije rešeno pitanje parkiranja, dodatnih zelenih površina i parkova, odnosno osnovnih škola, tako da u tim četvrtima deca odrastaju u nehumanim uslovima. Doneli smo u Gradskoj Skupštini odluku da su svi investitori u obavezi da obezbede adekvatan broj parking mesta, u suprotnom, plaćaju velike kazne, ukoliko to ne urade. U praksi, to baš i nije zaživelo i čini mi se da im se gleda kroz prste. Nama u Gradu treba odlučnost i doslednost po pitanju primene Zakona. Preterana urbanizacija, nedostatak parking mesta i manjak zelenih površina su jedni od najvećih problema, koje pod hitno moramo rešavati u sledećem sazivu. Isto tako, jako se malo pažnje posvećuje prigradskim naseljima i problemima sa kojima se oni suočavaju. Takođe, mišljenja sam da je trebalo više raditi na problemu napuštenih pasa na ulicama i njegovom humanom rešavanju.

Da li postoji nešto što je dobro urađeno za prethodne četiri godine u gradu?

Novi Sad je, recimo, grad koji prednjači, kako u Srbiji, tako i u regionu, po pitanju pomoći obolelim licima, osobama sa invaliditetom i osobama sa psihofizičkim smetnjama. Mislim da je Škola za osnovno i srednje obrazovanje Milan Petrović sa radnim centrom, ustanova kojom bi se svaka zemlja veoma ponosila. Smatram da je odluka o besplatnom vrtiću i subvencijama odlična. Takođe, smatram da je opredeljenje da Novi Sad postane grad informatičkih tehnologija i dovođenje takvih kompanija odličan potez kojim je porastao standard u gradu, ali i grad preorijentisao sa prihoda od građevinarstva ka prihodima od informatičkih firmi.
Naročito, je pohvalno što je Novi Sad poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Oblast kulture je nama u prioritetnim tačkama kojima ćemo se baviti. Obišla sam kulturne stanice koje se prave i mislim da je odlično što je Eđšeg nakon toliko godina stavljen u funkciju i što se tamo održavaju kulturna dešavanja. Isto tako, jako mi se sviđa koncept Svilare. Ono što bih još pohvalila jesu parkovi za šetanje pasa, kao i to da se u gradu konačno pravi novi park između Novog naselja i Detelinare, iako to nije dovoljno.

Koji je po vama najveći problem u Novom Sadu i kako bi ga rešili?

Delom sam to dotakla u prethodnim odgovorima. Teško je reći šta je najveći problem, pošto ima dosta problema. Da li je veći problem nezaposlenost ili recimo urbanistički nekontrolisana gradnja, sa zanemarivanjem potrebe za parking mestima, što je kasnije stvorilo haos u nekim delovima grada? To zavisi od ličnih percepcija različitih kategorija građana. Neko će reći da je bezbednost problem, drugi nedostatak zelenih površina, treći zagađenje…Sve su to problemi na koje ukazujemo i za koja imamo jasna i konkretna rešenja.

Šta garantujete da ćete uraditi ako dođete na vlast?

Što se tiče Novog Sada, tu smo odredili pet prioritetnih tema za koje smo razradili strategije: urbanizam, životinje, program za omladinu, Novi Sad Grad kulture, Novi Sad – siguran Grad. Rešićemo probleme ravnih krovova, parkiranja i saobraćaja. Napravićemo nove parkove, oformiti estetsku komisiju za odobravanje urbanističkih projekata i tematske gradske četvrti. Rešićemo problem deponija, koji je godinama veliki problem grada i izborićemo se za zdravu životnu sredinu, zaštitu prirode i masovno ozelenjavanje grada.

Jedna od ideja nam je da podignemo Park ljubavi. Koncept je da to bude park koji bi potpuno bio u znaku ljubavi, romantike i promovisanja porodica, sa mogućnošću da svaki par koji se venča na teritoriji grada Novog Sada, svako dete koje se rodi, mogu da dobiju zasađeno drvo sa pločom sa njihovim imenom.

Osim tog parka, garantujemo da ćemo kad dođemo na vlast napraviti i Magičnu šumu, bajkovitog sadržaja za naše najmlađe sugrađane i sve goste Novog Sada.

Zalagaćemo se da se pomogne razvoju IT industrije i pomagaćemo novoosnovanim firmama u Novom Sadu, nevladinom sektoru, po pitanju raznih olakšica ili obezbeđivanja prostora za rad.

Nama su životinje veoma važne i bitne, obećavamo da ćemo efikasno rešavati problem napuštenih pasa i ostale probleme u vezi sa životinjama. Borićemo se za dosledno sprovođenje zakona o dobrobiti životinja. Zoohigijena mora da se transformiše u moderno javno preduzeće, sa jakim marketingom koji stimuliše udomljavanje, gde se psi što manje zadržavaju, između donošenja i udomljavanja.

Imamo primenljivu strategiju za razvoj i promociju kulture u gradu, stimulisanje umetnosti i umetnika, za nove galerije, pozorišta, muzičke festivale i različite druge kulturne sadržaje. Otvorićemo gradsku galeriju, nova pozorišta i muzeje, nove festivale i turističke atrakcije iz domena kulture. Sve to raspoređeno po celom gradu, kako bi i rubni delovi grada dobili adekvatne sadržaje. Takođe, to nam je jedan od prioriteta, želimo da Novi Sad učinimo bezbednim gradom bez nasilja. Sasvim je sigurno da je nemoguće uraditi baš sve od toga za vreme jednog mandata, ali ćemo dati sve od sebe da uradimo što više od toga.

Sa kojim strankama ili organizacijama sigurno nećete ulaziti u koalicionu vlast?

Sa svim onim čiji programski ciljevi i sistem vrednosti nisu kompatibilni sa našim. Sasvim sigurno da ne bi ulazili u koaliciju sa organizacijama koje promovišu mržnju, nasilje ili kršenje nečijih prava.

Da li mislite da Novi Sad nije bezbedan grad i zašto? Kako će to postati ako nije?

Jasno je da je Novi Sad odavno manje bezbedan, nego što je to bio ranije. Novi Sad je grad koji se veoma brzo promenio u veoma kratkom vremenu i veoma brzo narastao i prostorno i po broju stanovnika. Na žalost, najveći deo krivičnih i prekršajnih dela nije u nadležnosti Grada, već MUP-a. Novi Sad, svakako, treba da bude partner u prevenciji porasta nasilja, tako što ćemo, za početak, sprovoditi strategiju prevencije vršnjačkog nasilja i maloletničkog kriminala, jer to jeste u domenu ingerencija Grada.

Šta vas izdvaja i daje vam prednost u odnosu na druge izborne liste?

To što imamo drugačiju politiku i od vlasti i od ostatka opozicije. Zato što Istina koju mi govorimo ima smisla i u interesu je građana Srbije. Zato što smo jedina partija koja se istinski bavi ženskim pitanjem, osnažuje žene i daje im ne samo punopravno mesto u upravljanju strankom, nego i prvenstvo. Na našoj listi za odbornička mesta više od polovine čine žene. Zato što smo stranka koja zastupa istinsku mirovnu politiku i politiku nenasilja i koja najbolje od svih može da stvori mehanizme za trajni mir u regionu. Zato što i hoćemo i znamo kako da umanjimo socijalne razlike i pobedimo siromaštvo. Zato što nam je verovatno jedinima istinski stalo da rešimo problem životinja i da se borimo za dobrobit životinja. Zato što ćemo graditi demokratsko društvo podržavajući građanske inicijative koje se bore za interese građana, a ne sabotirati ih kao što to neki drugi rade. Zato što smo tu da osvojimo vlast da bismo rešili probleme, a ne da koristimo vlast za sebe. Zato što smo mi deo naroda, a ne odvojeni od naroda i sa nama će narod biti na vlasti. Mi smo jednostavno pošteni i drugačiji.

Na koji način ćete zaustaviti/usporiti migraciju mladih Novosađana?

Mladi koji, na primer, rade u IT firmama i dobro zarađuju, ostaju u Novom Sadu. Najbitnije je da se Novosađanima obezbedi dostojanstven i kvalitetan život, koji podrazumeva i dobre plate. Ali, ne samo dobre plate, već da Novi Sad bude po meri svih građana, bezbedno i prijatno mesto za život. Naša je ideja da od Novog Sada napravimo grad koji je zabavan, zanimljiv i kreativan, grad festivala i pozorišta, galerija i koncerata, grad u kojem želite i volite da živite. Prvi korak ka tome je da Novi Sad vrati sebi svest o svom identitetu.

Kako bi ste opisali trenutno stanje u Novom Sadu?

Kao veoma neodređeno. Novi Sad je na velikoj prekretnici i pitanje je u kom će smeru krenuti. Puno je interesnih grupa koji se vode, isključivo, sopstvenim interesima, zanemarujući razvoj grada i opšte dobro, to pokušavaju i u većoj ili manjoj meri uspevaju da sprovedu u delo. Mi želimo da svemu tome stanemo na put i na prvo mesto stavimo Grad i sve građane Novog Sada. Novi Sad, u svojoj osnovi, ima sve preduslove da bude jedan ozbiljan i moderan evropski Grad i samo od nas samih zavisi u kom pravcu ćemo dalje ići i razvijati se. Zato i idemo na lokalne izbore, kako bi doprineli da Novi Sad ide u pravom smeru i da postane mesto u kojem ljudi žele da žive!

#strankaistina #ivanavujasin