Međunarodni Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležava se 9. maja. Danas je dan kada nikom više ništa nije jasno. Šta je danas fašizam, ko je ko u svetu i da li postoji slaganje oko toga? Svet se menja i svet nikada više neće biti isti, ali umesto da se promenio na bolje kontradikcije u svetu su veće nego ikada. Svi se ponašaju kao da je sve jasno, kao da kontradiktornosti ne postoje i niko ne postavlja pitanja. Bez otvaranja pitanja nema dijaloga, a bez dijaloga nema demokratije. Svet klizi u novu totalitarnost, a razvijene zemlje postaju privatni posedi bogatih.  Gde je tu mesto Srbije i kakva joj je budućnost? Srbija baštini antifašističku tradiciju i Srbija je bila deo evropskih naroda mnogo pre nego što su nam rekli da bi to trebalo da postanemo. Mi to već jesmo, nismo nikad ni prestali da to budemo.

Nužno je otvoriti dijalog u društvu o sistemu vrednosti, o tome  šta je najbolje za građane Srbije i kako bi Srbija trebalo da se odredi prema promenama u svetu da bi bila i ostala na pravoj strani istorije. Ovo su teška vremena u kojima se donose ključne odluke po budućnost države i društva. Zato je potpuno neozbiljno i neodgovorno ponašanje domaćih intelektualaca i političkih subjekata koji odsustvom analiza i stava zapravo samo guraju glavu u pesak kako bi bili što neprimetniji i odrekli se preuzimanja odgovornosti.

Politička stranka Istina je čvrsto na poziciji odbrane antifašističkih tekovina i borbe za ljudska prava i slobode, a protiv svakog ugnjetavanja i nepravde. Naš stav je jasan i i ponosno ćemo ga iznositi u vremenu koje dolazi, a pozivamo i ostale društvene i političke činioce da se jasno odrede i iznesu svoje stavove.

 

Božidar Mićić

Predsednik Političkog savetodavnog kruga

#StrankaIstina