У наставку текста, прочитајте интервју председнице странке Истина, Иване Вујасин за портал НС УЖИВО.

Након иступања из Зелене странке били сте самостална посланица у градској скупштини. Сада, први пут на изборе излазите као странка Истина. Који су адути нове организације?

Окупили смо доста младих људи који не желе досадашњу политику каква је вођена у Србији и који желе добро свом граду. Пуни су ентузијазма, полета и када ту додамо и стручни кадар, долазимо до добитне комбинације. Наш план и програм за Нови Сад је реалан и остварив. Адут су нам истрајност, искреност и снага да то спроведемо у дело. Такође, млади људи који су код нас лепо васпитани јер ми желимо да вратимо пристојност у политички речник и наступ. Адут су нам и јаке, паметне жене у нашој странци. Ми смо и младима и женама дали пуну афирмацију и могућност да се искажу и раде. У нашој партији су људи који познају Нови Сад и које и Нови Сад познаје. Да не набрајам бескрајно, ми волимо овај град и наша љубав за Нови Сад је можда наш највећи адут.

„Чувај. Дувај. Уживај“ је врло слободан слоган који је привукао велику пажњу новосадске јавности. За Вас и Вашу странику ово су три кључне теме: Борба против насиља над женама, легализација марихуане и легализација проституције.

То су три теме са којима смо изашли као симболичном назнаком онога шта ми желимо да урадимо у Србији глобално и у Новом Саду локално. Оно што стоји иза тога је много шире. На пример, европски парламент, светска здравствена организација, на десетине земаља широм света су легализовале лечење одређених болести канабисом. Где смо ми? Поново се сврставамо у ред тврдо конзервативних земаља, који неће ни да дискутују о нечему што је медицински и научно утемељено! Зашто је то тако и у чијем је интересу? Странка Истина жели и хоће да помогне тешко оболелима који се већ лече на тај начин, додуше нелегално и третирају се као криминалци, уколико им се пронађе канабис. Индустријском применом пунимо буџет и отварамо нова радна места. Рецимо, од конопље може да се направи 50000 разних производа, који су еколошки потпуно прихватљиви. Замислите тај потенцијал! Када је у питању рекреативна употреба канабиса, показујемо да смо отворено друштво и да проблеме од невидљивих преводимо у видљиве, што је друштвено-културолошки процес нормаллизације који омогућава да се проблеми реше. Где год је канабис легализован, стопа криминала је драстично пала. Сва истраживања то показују и доказују. Док други затварају очи пред проблемом, ми гледамо истини у очи.

Слично је и са проституцијом. Легализовањем сексуалног рада помажемо свима онима који не желе да се баве тим послом, док би онима који су добровољно у томе држава пружила сву потребну правну, здравствену и социјалну помоћ и сигурност. Смањила би се трговина људима, криминал би се знатно смањио, држава би кроз пуњење буџета имала корист. Када причамо о сексуалном раду, наравно, то се односи и на мушкарце.

То су све табу теме за које сви знамо да постоје и нико о томе не прича. Када постанемо друштво које брине о потребама својих грађана и када жене, али не само жене, престану да трпе насиље у породици, моћи ћемо да кажемо да смо пристојно и културно развијено друштво.

На нашем порталу грађани су могли да прочитају саопштење странке о планираној борби у циљу забране кладионица и коцкарница у центру Новог Сада. Шта сматрате да се добија овим потезом изузев другачије слике центра?

Ако неко нашу државу види као земљу ријалитија и кладионица, ми имамо сасвим другу слику Србије и Новог Сада. Ми желимо да вратимо стари сјај Новог Сада или, ако вам је драже, да направимо нову, лепшу слику Новог Сада. Као што смо то већ истакли у поменутом саопштењу, када се прошетате или провозате градом, кладионице доминирају. Ускоро ће, ако се овај тренд настави, свака зграда имати своју кладионицу. То је по нама велики вашар и лоше по имиџ града. Подсетићу, Нови Сад је изабран за европску престоницу културе. И ја се питам, „Да ли је то култура, када имамо толику количину кладионица, које су приступачне, буквално свима и свугде?“. Управо из тог разлога, тематске четврти су решење за Нови Сад. Једна од таквих четврти би требала да буде посвећена кладионицама и коцкарницама, нека врста новосадског Лас Вегаса. Тиме би коцкање склонили даље од наше деце, сконцентрисали би такве садржаје на једно место и тиме и Нови Сад учинили туристички атрактивнијим, што би доносило и више новца у буџет града. На тај начин слика Ного Сада би била лепша, оправдавамо што смо европска престоница културе, децу држимо даље од кладионица која су на тај начин безбеднија. Наша решења су самоисплатива, одржива и доносе вишеструке користи.

Поред већ поменутих планова и циљева рада Ваше странке, Истина се залаже и за низ еколошких мера, новина, прописа… Зашто у имену Ваше организације не стоји епитет „Зелена“?
У политику сам и ушла како бих штитила природу и промовисала здрав живот. Заштита природе јесте оно што ми желимо да постигнемо кроз политику и да би се разликовали од лажних зелених, нисмо хтели да ставимо ту реч у име странке. Да смо то урадили, било би лицемерно. Сам префикс „зелени“ не говори ништа сам по себи, уколико то не прате и дела. Мислим да је народ превише пута преварен лажним представљањем и зато смо изабрали да се зовемо само Истина. То је наша порука да ћемо бити доследни и говорити истину каква год да она јесте, а дела ће потврђивати нашу опредељеност и посвећеност.

Често спомињете „Лажне зелене“. Кога подразумевате под тим термином?

Лажни зелени су сви они који злоупотребљавају тај назив зарад личне користи. На жалост, у Србији политичке организације које су имале реч зелено у свом називу углавном су само попуњавале празан политички простор, а да њихово деловање није имало никакве везе са оним што тај израз значи.Треба и ту разграничити жито од кукоља. Такозване зелене партије су неретко себе доживљавале само као прилепак неких већих партија, а помињање екологије, јер је то сада популарно, користили су као начин да остваре неку корист за себе. Видела сам шта је то, дуго и много сам улагала у ту причу и на крају, пошто нисам желела да учествујем у тим прљавим радњама, изашла сам из странке која је то престала да буде, уместо тога постала је интересна заједница. Посао зелених је да актуелизију еколошке проблеме и да на овај или онај начин постигну да се то реши. Евидентно је да ти „лажни зелени“ гледају личне интересе и да ћуте о појединим проблемима, или да чак саботирају њихово решавање.Па да и немају личну корист, да се само представе као зелени и ништа да не раде, то је опет превара. Дела и резултати су ти који говоре о нама. Зато и излазимо на изборе, да би утицали на решавање неких проблема. Ми у ово улазимо чистог образа, добре намере, а политиканство, шибицарење и гледање личне користи остављамо разноразним лажним зеленима.

Истина је широк појам, који је и раније коришћен у предизборном периоду. Шта за Новосађане, по Вашем мишљењу, значи истина?

Свакоме ће значити оно како он то сам доживи. На нама је да пошаљемо поруку ко смо и шта желимо да урадимо. Оно што ми желимо да значимо за Новосађане јесте да будемо неко ко ће ствари померити у једном добром смеру и да омогућимо квалитетнији живот за Новосађане. Не улазим ко је и како користио термин Истина, али Истина је по дефиницији оно што није лаж. Ми желимо да будемо ти који ће радити на томе да све што обећају и испуне. Има једна изрека: “Свака идеја је добра колико и њена реализација“. Ми ћемо наше идеје да реализујемо у корист нашег Новог Сада и свих грађана. И то је Истина!

Са којим странкама нисте спремни на договор након локалних избора?

Са онима који се залажу за кршење људских права или тоталитарне идеологије које заговарају тако нешто, ту нема компромиса. Исто тако, све време се у политици заборавља да се на изборима кандидујете са програмом и да након избора то треба и да спроведете у дело. Ми имамо наш план и програм за Нови Сад, са њиме излазимо на изборе и када нам суграђани дају своје поверење, то ће бити наша полазна тачка за разговоре и договоре. Свако ко је спреман да са нама прича на ту тему, имаће саговорнике у нама. Наша дужност и обавеза је да тај програм спроведемо у дело. Због нас и због наших суграђана који су нам дали поверење због тог програма. Да подсетим, ми смо издвојили неколико најбитнијих, као што су Парк љубави, измештање кладионица из градског језгра и формирање градских четврти, градска шума-ботаничка башта-партерно и вертикално озелењавање, измештање EXIT-a са тврђаве и уређена плажа за псе.

Да је овај интервју последња прилика да се јавно обратите Новосађанима пред гласање, шта бисте поручили својим суграђанима?

Да мудро процене коме ће дати глас. Нико не треба да добије њихов глас бланко, ми их само позивамо да нас добро процене и ако закључе да смо ми ти који можемо да допринесемо бољем животу у овом граду да гласају за нас. Свака странка има само једну прилику да оправда или изневери дато поверење. Управо зато, ми пажљиво пазимо шта обећавамо и који програм смо одабрали за Нови Сад. Тај програм је реалан и остварив и ми смо спремни да преузмемо одговорност и оправдамо дато поверење у корист свих наших суграђана. Нама је Нови Сад на првом месту!

 

#strankaistina, #ivanavujasin, #izbori