Politička stranka istina veoma je zabrinuta zbog nedavnog objavljivanja u nemačkim medijima liste projekata koju je nemačka vlada poslala Evropskoj komisiji kako bi podržala geopolitičku evropsku inicijativu nazvanu Globalna kapija.

Ova inicijativa podrazumeva 20 investicija koje bi trebalo da budu odgovor na kinesku inicijativu Put svile kojom Kinezi finansiraju investicije širom sveta. Na ovoj listi investicija je i rudnik litijuma u Srbiji, kao deo strategije kojom nemačka koaliciona vlada namerava da obuzda rastući globalni uticaj Kine koja danas proizvodi 65% litijuma za baterije.

Potpuno razumemo strah zapada od činjenice da se Kina diže kao svetska sila i mogućnosti da u narednih par decenija zauzme svetsku lidersku poziciju, uz Indiju koja je prati u rastu političke i ekonomske moći, ali stranka Istina smatra da Srbija jedino može i sme da gleda svoj vlastiti interes i da ne sme da dopusti da bude poligon za igre moći i sukobljavanja velikih sila.

Tim povodom Božidar Mićić, ispred Političkog savetodavnog kruga stranke Istina izjavio je: “Imamo političke subjekte koji se deklarativno bune protiv rudnika lignita u dolini Jadra, ali vidimo da se u svetlu objavljenih okolnosti niti oglašavaju, niti prekidaju svoje političke odnose sa nemačkim Zelenima koji su deo koalicione vlade u Nemačkoj. Aktivizam je potreban, ali on ne sme biti instrumentalizovan i zloupotrebljen kao vid mehanizma pritiska na vlast i na bilo čije strane kompanije, a u interesu zapadnih korporacija i njihovog profita.

U suprotnom možemo doći u opasnost da se posle samoproklamovanih “osveštenih” pojedinaca koji se nameću kao merodavni za sve i svašta, u Srbiji inaugurišu predstavnici stranih korporacija koji bi odlučivali za sve nas stavljajući tako Srbiju u kolonijalni položaj žrtve interesa inostranog krupnog kapitala. Politika zapada prema Srbiji gura naše društvo u nacionalizam i autokratizam, što je opasno po demokratske procese. Zato je neophodno hitno traženje naših vlastitih rešenja za izgradnju stabilnog demokratskog društva socijalne pravde, vladavine prava i maksimalnog poštovanja ljudskih prava, u šta spadaju i ekološki standardi. Samo takvo društvo može biti garant mira u regionu, a to je ono što je naš cilj i naša moralna i civilizacijska obaveza prema onim generacijama koje dolaze”.

#StrankaIstina