Poslednje ročište na suđenju gradonačelniku Brusa Milutinu Jeličiću Jutki za seksualno uznemiravanje Marije Lukić, kada je naloženo njegovo privođenje zbog neodazivanja suđenju, nije urodilo plodom, jer ga ni policija ne može „naći“. Stranka Istina smatra krajnje sramotnom nedoličnu reakciju i izjavu nadležnih organa.

“Nedopustivo je da pripadnici MUP-a imaju takve propuste, odnosno da nisu mogli da nađu Jutku, dok su ga kamere snimile kako u nedelju glasa. Po svemu sudeći, nisu ga tražili tamo gde jeste, već su ga tražili (ili nisu) tamo gde nije“¸ izjavila je Ivana Vujasin, predsednica stranke Istina.

„Mi se u stranci Istina zalažemo za apsolutnu zaštitu od bilo kog vida nasilja: fizičkog, seksualnog, psihičkog ili ekonomskog, a pomenuti Jutka je optužen i uporno izbegava dolazak na izricanja presude. Problem leži u Jeličiću, ali mnogo veći problem je u tome što nedostaju reakcije državnih organa, iako to ne bi smelo da se dešava. Pitamo nadležne pojedince kako bi se oni LIČNO osećali da im bilo ko seksualno uznemirava ćerku, suprugu, sestru, majku, prijateljicu i šta bi tada uradili? Zašto su pojedinci toliko osioni, bahati i neosetljivi kada se takve stvari dešavaju nekome drugom, a kada su lično pogođeni, onda su spremni da sprovedu određene mere? MI u stranci Istina imamo nultu toleranciju prema bilo kom vidu nasilja i zato apelujemo na pripadnike MUP-a da Jutku privedu pred lice pravde i da Sud donese presudu, uz njegovo prisustvo. U krajnjem slučaju i bez njegovog prisustva, ukoliko ga ponovo „ne nađu“. Ako ipak do toga ne dođe, takav postupak je sramota za Državu, koja bi tako pokazala svu svoju slabost! Mi verujemo da su nadležni organi u stanju da to urade, samo ako to hoće“, zaključila je Ivana Vujasin.

Stranka Istina u svom načelu političkog delovanja, kao jedan od glavnih prioriteta ima zaštitu svih ugroženih slojeva društva, kao i borbu protiv nasilja u porodicama i bilo kog drugog vida nasilja. Stoga, smatramo da Država tim, na očigled jednostavnim slučajem polako pada na ozbiljnom testu demokratije. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti pokaže da li u stvari postoje ili ne postoje zaštićeni pojedinci u našem društvu! Svi vinovnici bilo kog nasilja moraju biti kažnjeni!

#ivanavujasin, #strankaistina, #stopnasilju