Najnovije vesti o presudi oboleloj osobi zbog posedovanja kanabisa, zarad LIČNOG lečenja, samo ukazuju na to da mi ne smemo da odustanemo od namere da potpuno dekriminalizujemo kanabis i bolesnima omogućimo da se leče, a to je da imaju pravo da se leče po sopstvenom izboru, u skladu sa Zakonom koji to dozvoljava.

„Iako sam ja potpuno zdrav i nemam potrebu da koristim medicinski kanabis meni kao mladom čoveku koji misli svojom glavom i ima osećaj za moral, humanost i solidarnost, potpuno je neprihvatljivo da se bolesne osobe tretiraju kao kriminalci, da se hapse i dovode u stanje stresa koje im može pogoršati i onako vać narušeno zdravlje“, izjavio je potpredsednik stranke Istina-Adaviera, Strahinja Jakovljević.

„Takođe, želimo da se nakon takve promene zakona svi postojeći pravni procesi za posedovanje kanabisa za ličnu upotrebu obustave. Pravo ne poznaje sentiment i pravda je slepa, a kako bi pravda bila stvarna i pravedna, a Srbija demokratska zemlja po meri njenih građana, zakonska regulativa mora biti promenjena kako ljudi zbog posedovanja kanabisa ne bi bili više hapšeni. To je u interesu ne samo obolelih koji se leče kanabisom, već je i u interesu Srbije kao države i to ne ne samo njenog ekonomskog interesa, već i moralnog budući da je apsolutno anticivilizacijski loše se odnositi prema bolesnim osobama“, dodao je Jakovljević.

Podsećamo da je kanabis dozvoljen i prihvaćen od Svetske zdravstvene organizacije, da više od 20 zemalja u Evropi i svetu je zakonski dozvolilo da se bolesni leče uljem kanabisa, da je evropski parlament usvojio odluku i legalizovao lečenje uljem kanabisa. Hoćemo, po ko zna koji put, da stojimo na marginama društva i kaskamo za celim svetom? Nećemo, zato što nije normalno da je zločin biti bolestan i lečiti se kanabisom. Zato mi radimo na tome da Srbiju uvedemo u porodicu normalnih država gde se vodi računa o zdravlju i pravima građana.

Stranka Istina-Adaviera-Ivana Vujasin se konkretno zalaže za:

  • Zaštitu od kriminalnog gonjenja za korištenje marihuane u medicinske i rekreativne svrhe
  • Dostupnost marihuane iz ličnog uzgoja u onom opsegu koliko to zakon propiše kao dozvoljeno, odnosno posredstvom dispanzera, apoteka ili drugih prodajnih prostora regulisanih zakonom
  • Medicinska ispitivanja u domaćim ustanovama koja bi istraživala delotvornost kanabisa u lečenju različitih oboljenja

Borićemo se za to i izboriti. Što nas je više i što smo složniji lakše ćemo uspeti u tome. Nema predaje, do pobede i potpune dekriminalizacije kanabisa.