Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama obeležava se 25. novembra u znak sećanja na 25.11.1960. godine kada su u Dominikanskoj republici brutalno ubijene sestre Patrija, Minerva i Marija Tereza Mirabel, zbog svojih revolucionarnih aktivnosti, ideja i borbe za demokratiju.

Danas u celom svetu počinje kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“ i obeležava se u više od 100 svetskih država.

Ova kampanja obuhvata četiri bitna datuma, počevši od 25. novembra kad se obeležava – Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, preko 1. decembra kada je Svetski dan borbe protiv AIDS-a, te potom 3. decembra kada je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 6. decembra kada je godišnjica masakra u Montrealu, da bi se simbolično završila 10. decembra na Međunarodni dan ljudskih prava.

Smisao postojanja Stranke Istina delom i jeste da bude ne samo glas obespravljenih, već i neko ko će omogućiti da se taj glas i čuje. Mi se borimo za solidarno i pravedno društvo, u kome će žene i muškarci biti ravnopravni. Zato za nas ova borba nije samo apstraktna teorija, već je ona suštinska potreba. Zbog toga ćemo insistirati na funkcionalnosti i odgovornosti institucija, budući je simptomatično da se u Srbiji broj žena ubijenih od strane partnera ne smanjuje čak i ako su se pre toga obraćale za pomoć nadležnim institucijama. Naš politički program po tom pitanju veoma je jasan, a svodi se na to da želimo da Srbija bude zemlja u kojoj žene uživaju slobodu i zaštićene su od bilo kog oblika nasilja. Za taj cilj ćemo se boriti, sve dok to ne postignemo.

Jelena Kalaba
Savet za unapređenja položaja žena u društvu

 

#StrankaIstina