Међународни дан жена се обележава 8. марта у целом свету. Овај дан је резултат борбе за женска људска права, дан борбе за социјалну, економску и политичку равноправност и жена и мушкараца. Историјски моменат који представља супротстављање жена систему и дан када су жене устале и почеле борбу за сва будућа поколења која долазе.

Прво обележавање Дана жена било је у Сједињеним Америчким Државама давне 1909. године. Међутим, први протести жена догодили су се раније, 1857. године у Њујорку, када су жене које су биле запослене у текстилној индустрији изашле на улице и демонстрирале због лоших услова рада и екстремно ниских плата. Демонстрације су нажалост, брзо угушене од стране полиције, али жене нису биле тиме обесхрабрене и само два месеца касније основале су синдикат. Када се осврнемо кроз историју овај дан је често губио на снази, али је некад и добијао.

У данашње време се жене и даље суочавају и пролазе кроз разне врсте дискриминације и неравноправност у многим пољима, па је обележавање Међународног дана жена од изузетног значаја. Међутим, положај жена се ипак значајно побољшао у односу на раније периоде. У многим земљама се не обележава само овај дан, већ је цео месец март посвећен женама и славе се жене које су утицале на ток историје, жене које су дале изузетан допринос да данас живимо боље. Данас, многе компаније запошљавају све више жена, закони се мењају у корист жена, жене имају веће право гласа него пре, право да буду и да раде шта желе.

У Србији се Дан жена први пут обележио 1914. године. Процењује се да у нашој земљи има 10% више жена у науци у односу на земље Европе. Међутим, постоји још много ствари које треба да се побољшају како би се женска права побољшала и жене добиле оно што заслужују, а то је првенствено право на равноправност у свим сегментима друштва, а потом и рад на побољшању положаја жена које су вишеструко дискриминисане, као што су Ромкиње, жене из руралних подручја, жене с инвалидитетом, жене у старијој доби, жена жртве родно заснованог насиља, припаднице ЛГБТ популације и све остале категорије жена које трпе последице дискриминације. Такође, нужно је отворити дијалог на релацији цис феминисткиња и трансродних жена.

Истина се бави разрадом решења за све ове проблеме, а што се тиче питање односа цис феминисткиња и трансродних жена Истина жели да отвори јавни дијалог како би се тај проблем адекватно сагледао и на основу тога тражило решење.

Весна Цвјетановић
Председница женског фронта

 

#странкаистина, #веснацвјетановић #међународниданжена