Током акције „Погледај се у очи, па се суочи“, на позив наших суграђана, изашли смо на терен и разговарали са њима о темама које су битне за позитивне промене којима тежи Нови Сад, када су нам указали на велике еколошке проблеме са којима се суочавају поједини делови града. Наиме, како су нас информисали наши суграђани, услед испуштања отпадних вода од стране оближње фабрике, у канал за прикупљање атмосферских вода, на искључењу са аутопута север према индустријској зони север и насељу Клиса, као и у Немановцима, Каћкој шуми и делу Каћа, а при промени ветра и на Детелинари и Сајлову, несносан опор мирис ремети њихов живот у потпуности.

Представници странке Истина су, по позиву грађана, те у њиховом друштву обишли спорне делове, не би ли се уверили у тврдње да ваздухом струји несносан смрад, који указује да такав отпад сигурно није повољан за њихово здравље!

С обзиром на то да су поменути канали већим делом зацевљени, док су мањим делом отворени, евидентно је да је неко од индустријских прерађивача одлучио да своје отпадне воде преусмери у кишну канализациону мрежу. Проблем испуштања отровних материја и отпадних вода у канале и у градску канализацију, од стране неодговорних појединаца и фабрика није од јуче. То је опште познат податак, као и чињеница да се нико не санкционише. Питамо се зашто? Шта раде надлежне службе и инспекције?

До сада није било никаквих интервенција надлежних служби, а грађани се, са разлогом, брину за своје здравље и безбедност. У директном разговору са суграђанима смо добили информације да су више пута указивали на проблем, али до дан данас апсолутно није било никаквог помака ка његовом решавању.

Овим путем позивамо надлежне да изађу на терен, одраде потребне анализе, узму узорке отпадних вода и утврде ко је или ко су одговорни за ово загађење и да ли су становници тих делова и до које мере угрожени, иако се то већ незванично зна. Самим тим, на основу добијених резултата спроведу све што им овлашћења дозвољавају, како би овај проблем коначно угледао своје трајно решење.

Уколико се надлежни у најкраћем року не огласе овим поводом, странка Истина ће поднети пријаве против загађивача, као и против неодговорних служби у Граду, јер је задатак градских служби да раде у интересу Новог Сада и свих њених грађана, а не да штите неодговорне појединце, на штету по здравље свих нас. Нама је квалитет живота наших суграђана на првом месту, а заштићена и здрава природа су предуслов за здраву животну средину и на томе ћемо увек инсистирати.

#strankaistina #zastitazivotnesredine #ocuvanjeprirode #zdravlje