Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna u više od 150 zemalja na planeti, sa ciljem da se na globalnom nivou pokrenu različite kampanje, aktivnosti i dešavanja u koja se uključuju svi, od donosioca odluka do javnosti, zarad promovisanja odgovornog odnosa prema životnoj sredini i našem okruženju. Tim povodom je ispred političke stranke Istina, Mirjana Budinčević u Kameničkom parku vodila edukativnu šetnju, sa željom da dočara zainteresovanima koliko parkovi igraju važnu ulogu u spajanju čoveka i prirode.

Akcenat je stavljen i na sam park i činjenicu koliko je on važan za Novosađane, a veliki odziv građana svedoči da je to tema koja ih i te kako zanima. Tokom šetnje, prisutni su čuli brojne zanimljivosti o parku, o biljnom i životinjskom svetu koji tu živi, a izneseni su i interesantni istorijski podaci, u vezi njegovog nastanka.

„Kamenički park nije samo asocijacija na raznovrsnost biodiverziteta našeg grada. Njegovu čarobnost inspiriše jedna od najlepših ljubavnih priča, budući da je nastao kao poklon grofa Gvido Karačonjija njegovoj ljubljenoj Mariji Marcibanji. Park je kulturno i turističko blago koje Novi Sad ima i koje mora da čuva, a obaveza svih nas je da se izborimo da Evropska prestonica kulture dobije i tematsko – kulturni Park ljubavi, te da Novi Sad postane zvanično i grad ljubavi“ izjavila je Mirjana Budinčević, diplomirani biolog-master koja u stranci Istina vodi Savet za zaštitu prirode i ekologije.

#StrankaIstina #ParkLjubavi #ZaštitaŽivotneSredine