У ситуацији у којој се годинама налазимо, да се под плаштом републичких или председничких избора, паралелно одржавају и избори за локалне скупштине, странка Истина то сматра недопустивим и штетним. Препоруку за раздвајање избора годинама стижу и из европских кругова, што само указује да ова пракса није демократска и корисна.

„Ми смо сведоци идолопоклонства и култа личности у Србији, у задњих 100 година. И никако да се одвојимо од тога и будемо разумнији по неким питањима. Када су у питању градски тј. локални избори, они увек падну у сенку републичких или председничких избора, у зависности са којим се у том тренутку спајају. За странку Истина то је апсолутно недопустиво и контрапродуктивно“, изјавила је Ивана Вујасин, председница странке Истина.

Потреба за раздвајање градских тј. локалних избора од свих других избора је вишеструко већа.

„Да не набрајам све штетности које имамо када се обједине избори, навешћу само неке од њих. Све странке имају проблем да промовишу своје програме за локал, јер се крију иза имена странке тј. иза имена својих лидера. Доминантно су на телевизијама теме за републички парламент, што је логично, али зато сви који излазе на локалне изборе, трпе због тога. На тај начин су и грађани оштећени, јер не знају шта им странке заиста нуде. Када би се ти избори раздвојили, онда би тема за локалне изборе био само програм за свој град. И највећи добитници тога би били грађани, који могу да се фокусирају на свој локал и бирају само оно што је најбоље за њих.Овако, многи обећавају куле и градове, обећавају све и свашта, а на крају не реализују ништа од тога. Зато ћемо ми поднети предлог и иницијативу да се, убудуће, градски и локални избори одржавају посебно, да се одборници бирају по имену и презимену, по већинском систему и да се градоначелници бирају директно,. Нека грађани одлучују ко ће да им води град, а не странке“, додала је Вујасин.

Странка Истина указује на досадашње злоупотребе и махинације по питању локалних избора, где смо, често, виђали да се на листи предлажу имена оних за које се сматра да су „популарна имена“ и одмах након избора, они повлаче своје мандате или одлазе на неке друге функције, док градске и локалне скупштине чине потпуно друге особе или потпуно анонимне личности. То је класична злоупотреба и обмањивање грађана. Зато и сматрамо да је директан избор одборника и градоначелника најкориснији за локал, јер они својим личним интегритетом, што би се рекло, својим образом, одговарају својим бирачима.

Странка Истина ће увек деловати искрено и у складу са интересима наших суграђана и зато и желимо да дамо нашим грађанима већу моћ одлучивања и мотивишемо да буду већи контролори власти и да буду свесни да од њих самих зависи ко ће нас водити и управљати нашим животима.

#strankaistina #ivanavujasin #izbori