U situaciji u kojoj se godinama nalazimo, da se pod plaštom republičkih ili predsedničkih izbora, paralelno održavaju i izbori za lokalne skupštine, stranka Istina to smatra nedopustivim i štetnim. Preporuku za razdvajanje izbora godinama stižu i iz evropskih krugova, što samo ukazuje da ova praksa nije demokratska i korisna.

„Mi smo svedoci idolopoklonstva i kulta ličnosti u Srbiji, u zadnjih 100 godina. I nikako da se odvojimo od toga i budemo razumniji po nekim pitanjima. Kada su u pitanju gradski tj. lokalni izbori, oni uvek padnu u senku republičkih ili predsedničkih izbora, u zavisnosti sa kojim se u tom trenutku spajaju. Za stranku Istina to je apsolutno nedopustivo i kontraproduktivno“, izjavila je Ivana Vujasin, predsednica stranke Istina.

Potreba za razdvajanje gradskih tj. lokalnih izbora od svih drugih izbora je višestruko veća.

„Da ne nabrajam sve štetnosti koje imamo kada se objedine izbori, navešću samo neke od njih. Sve stranke imaju problem da promovišu svoje programe za lokal, jer se kriju iza imena stranke tj. iza imena svojih lidera. Dominantno su na televizijama teme za republički parlament, što je logično, ali zato svi koji izlaze na lokalne izbore, trpe zbog toga. Na taj način su i građani oštećeni, jer ne znaju šta im stranke zaista nude. Kada bi se ti izbori razdvojili, onda bi tema za lokalne izbore bio samo program za svoj grad. I najveći dobitnici toga bi bili građani, koji mogu da se fokusiraju na svoj lokal i biraju samo ono što je najbolje za njih.Ovako, mnogi obećavaju kule i gradove, obećavaju sve i svašta, a na kraju ne realizuju ništa od toga. Zato ćemo mi podneti predlog i inicijativu da se, ubuduće, gradski i lokalni izbori održavaju posebno, da se odbornici biraju po imenu i prezimenu, po većinskom sistemu i da se gradonačelnici biraju direktno,. Neka građani odlučuju ko će da im vodi grad, a ne stranke“, dodala je Vujasin.

Stranka Istina ukazuje na dosadašnje zloupotrebe i mahinacije po pitanju lokalnih izbora, gde smo, često, viđali da se na listi predlažu imena onih za koje se smatra da su „popularna imena“ i odmah nakon izbora, oni povlače svoje mandate ili odlaze na neke druge funkcije, dok gradske i lokalne skupštine čine potpuno druge osobe ili potpuno anonimne ličnosti. To je klasična zloupotreba i obmanjivanje građana. Zato i smatramo da je direktan izbor odbornika i gradonačelnika najkorisniji za lokal, jer oni svojim ličnim integritetom, što bi se reklo, svojim obrazom, odgovaraju svojim biračima.

Stranka Istina će uvek delovati iskreno i u skladu sa interesima naših sugrađana i zato i želimo da damo našim građanima veću moć odlučivanja i motivišemo da budu veći kontrolori vlasti i da budu svesni da od njih samih zavisi ko će nas voditi i upravljati našim životima.

#strankaistina #ivanavujasin #izbori