Budući da je u BDP Srbije već nekoliko godina kao stavka uvršten i seksualni rad i da u istom učestvuje u istoj meri koliko i šumarstvo i seča drveća, kao i neke druge delatnosti poput proizvodnje nameštaja, proizvodnje računara, elektronskih i optičkih proizvoda i reklamiranje i istraživanje tržišta, možemo samo reći da smo bili u pravu kada smo tražili potpunu legalizaciju seksualnog rada. Nimalo nas ne čudi to što je ova vest mnoge iznenadila, neke i šokirala, ali to samo govori da je vreme da se počne razgovarati i o nekim tabu temama i da se počnu tražiti rešenja i za one segmente društva koje javnost ignoriše.

Mi ne promovišemo prostituciju, mi samo želimo da se nešto što postoji i što je problem reguliše i da oni koji dobrovoljno stupaju u takve transakcije budu zaštićeni, da imaju svoja prava i da novac ide legalnim tokovima u državni budžet.

Imajući u vidu da je seksualni rad šira delatnost od samog pružanja seksualnih usluga i da uključuje i egzotični ples, porno industriju i proizvodnju seksualnih pomagala, regulacija ove delatnosti bi se pozitivno odrazila na BDP i u većoj meri u njemu učestvovala od recimo pomenute seče drveća. Umesto da pričamo da nema novca, otvorimo oči i pogledajmo Istini u oči. Nemojmo da, kao što je situacija sada, novac od seksualnog rada ide neregularnim tokovima, umesto da legalizacijom Srbija od toga ima veći prihod nego što ga ima od na primer šumarstva. Mi sada imamo situaciju da je seksualni rad ilegalan, da osobe koje se time bave rizikuju fizičko nasilje i da se zaraze, umesto da imaju zdravstvenu zaštitu, psihološku, fizičku sigurnost i regulisane doprinose za penziono osiguranje. Samo od novca koji donosi seksualni rad mogli bi da imamo više nego od šumarstva i seče drveća i da umesto da ogoljavamo naše planine i ostavljamo našoj deci pustoš i loš vazduh, imamo i prinose u budžetu, ali i prostor za reorganizaciju upravljanja nacionalnim parkovima i pravljenje strategije da oni postanu više samoodrživi i da se ne samo sačuvaju šume, nego i približe građanima Srbije u njihovu korist. Zato budimo pametni i uradimo nešto dobro.

 

 

#StrankaIstina, #ŽivotnaSredina