Na zahtev MUP-a Hrvatske otvorena je javna rasprava izmene Zakona o eksplozivnim stvarima i proizvodnji i prometu oružja, prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tokom cele godine, uključujući novogodišnje i božićne praznike.

U Sloveniji su prodaja i korišćenje pirotehničkih sredstava zabranjeni tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali udruženja za zaštitu životinja peticijom predlažu potpunu zabranu ovih sredstava tokom cele godine, u čemu ih podržavaju pojedini političari.

Samo u Subotici tokom prošlogodišnjih novogodišnjih praznika dve maloletne osobe su povređene zbog upotrebe petardi. Jedan sedamnaestogodišnjak je u dvorištu svoje kuće usled upotrebe pirotehničkih sredstava dobio povrede po rukama, stomaku i ispod levog oka, a drugi dvanaestogodišnji dečak je takođe u svom dvorištu zadobio povrede dlana ruke. Iste godine mladić iz Ade je prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine zbog teških povreda kada mu je pirotehnika raznela šake, usled čega umalo nije iskrvario do smrti.

„To su samo neki od slučajeva teških povreda zbog petardi“, izjavila je Ivana Vujasin. „Takođe, ono što se nekome za vreme praznika čini zabavno, za životinje na ulicama i u stanovima to je noćna mora i teško mučenje. Iznenadna buka i svetlosni efekti su ozbiljan stres za životinje, dešava se da neke zbog toga pobegnu od kuće. Oštećenja sluha su veoma moguća u takvim situacijama, a nisu retka ni trajna psihička oštećenja, pa čak ni slučajevi da životinje usled straha uginu od srčanog udara“, dodala je Ivana Vujasin.

„Zato i zbog naše dece, a i zbog naših četvoronožnih prijatelja, a to kažem zato što znam šta moj pas proživljava tokom praznika i bacanja petardi, apelujemo na roditelje da budu odgovorni i da deci ne dozvole kupovinu petardi, a na zakonodavstvo da potpuno zabrani promet i upotrebu petardi i sličnih pirotehničkih sredstava tokom cele godine“, zaključila je Ivana Vujasin, predsednica stranke Istina.

#StrankaIstina #ZabranaKorišćenjaPetardi