Не тако давно, канабис и његов утицај на здравље људи је био табу тема, међутим захваљујући научницима широм света, урађено је на стотине хиљада студија које потврђују многобројне бенефите те биљке, како у свету медицине, тако и у сфери индустрије. Стога се канабис све више прихвата као лек, нарочито откако је 2. децембра 2020. године Комисија УН-а донела историјску одлуку, прихвативши препоруку Светске здравствене организације, те је изгласала укидање канабиса с листе опојних дрога опасних по живот и здравље попут хероина, кокаина и других, уклонивши га из Категорије ИВ Јединствене конвенције о опојним дрогама донесене 1961. године. То отвара врата за истраживања и доступност канабиса за пацијенте, а са друге стране даје подстрек за ширење привреде и његовог узгоја на селима, зарад индустријских и еколошких потреба.

С тим у вези, два дана након признавања марихуане од стране УН-а, Представнички дом Конгреса у САД-у је изгласао федералну декриминализацију канабиса, тако што је за усвајање закона “МОРЕ” (Маријуана Оппортунитy Реинвестмент анд Еџпунгемент) гласало 268 од 432 представника. То у суштини значи да се корисници неће “етикетирати” јер користе канабис, због чега су им до сада била ускраћена основна људска права. У појединим градовима се почело са иницирањем брисања кривичних пресуда због поседовања или коришћења “траве”, те је тако у фебруару прошле године канцеларија окружног тужиоца Џеки Лесеј у Лос Анђелесу тражила од суда да одбаци готово 66.000 осуђујућих пресуда због марихуане, старих деценијама. Процене су им да ће за пет година од момента одлуке, регулисано тржиште канабиса целој земљи донети профит од 37 милијарди долара. До сада је 14 држава САД-а легализовало канабис, а последња у низу је Њу Џерзи, када је 22. фебруара ове године гувернер Фил Марфи потписао неколико законских регулатива у вези легализације употребе марихуане (канабиса, конопље) за одрасле особе старије од 21 године, укидање прекршајних казни за мање пронађене количине и стварање регулисаног тржишта. Тиме је у пракси реализован референдум за легализацију биљке.

Последњих годину дана се боримо против коронавируса, а наука је и у том пољу направила велики помак. На основу бројних спроведених научних студија, истраживачи са престижних института и универзитета широм света дошли су до закључка да канабис у терапији Ковид-19 инфекције може да спречи тешке облике болести, цитокинску олују коју проузрокује вирус, као и смрт. Такође се показао као ефикасан избор терапије за лечење тешког акутног респираторног синдрома (АРДС). Тако се у Јужној Кореји удружило више универзитета и института у истраживање потенцијалних бенефита канабиса, а резултати су показали да се ЦБД и Д9-ТХЦ могу користити у комбинацији или са другим лековима за лечење пацијената са Ковид-19 инфекцијом. У априлу прошле године, Универзитет у Небраски, Институт за Биомедицинска истраживања у Сан Антонију у Тексасу, радили су студију која је требала да да одговор да ли се канабиноиди могу додавати антивирусним терапијама да би се смањила упала плућа. Анализама су дошли до закључка да је истраживање канабиноида веродостојна опција која се додаје као додатак Ремдесивиру или било ком новом антивирусном средству код упале плућа изазване коронавирусом. Рад је подржао Национални институт за здравље САД. Истраживачи из аустријске клинике у Клагенфурту објавили су резултате примене ЦБД-а на пацијентима оболелим од Ковид-19 инфекције који показују смањење упале и брже време опоравка.

Прохибиција канабиса већ више од пола века не даје никакве резултате у “рату против дроге”, чак шта више, довела је само до масовних хапшења и затварања људи како у свету, тако и у Србији. У земљама које су легализовале употребу канабиса се показало да се употреба међу млађим популацијама смањује, повећава се буџет државе, отварају се нова радна места и слично. Колорадо је најбољи пример за то, као држава која је међу првима легализовала канабис. Најновија статистика коришћења канабиса код младих у Канади пре и после легализације, изашла је на сајту владе 19. фебруара ове године. Од 2018. пре легализације канабиса је било 19.8 % младих који користе канабис, док се за само годину дана од легализације тај број спустио на чак 10.4 %.
Зато дајмо канабису шансу. Легализујмо!

Ивана Бакмаз
Радна група за легализацију канабиса

 

#СтранкаИстина #Канабис