25. новембра се обележава Међународни дан борбе против насиља према женама. Тим поводом Весна Цвјетановић, председница женског фронта странке Истина, изјавила је: „Већ дубоко газимо 21. век, а насиље према женама је и даље велики проблем у Србији. С једне стране имамо спору бирократију, неке мере финансирања ће почети да се примењују тек за неколико година, а с друге стране имамо друштвено окружење које нема довољно развијен осећај за потребу да се успоставе друштвени оквири и механизми за развој друштва у којем би све жене и девојчице живеле у безбедном окружењу, уз поштовање њиховог достојанства и људских права, што подразумева и успешно онемогућавање било каквог насиља према њима“.

Насиље према женама је у порасту, ове године је убијено 19 жена од стране својих партнера. Истраживања показују да је свака пета девојчица узраста од 13 до 19 година, пријавила неки облик сексуалног злостављања, што је веома забрињавајућа чињеница. Девојчице које су доживеле неки облик сексуалног насиља у најчешћим случајевима су се обраћале члановима породице или пријатељима а најмање институцијама, што говори о томе да немају поверења у рад система и то указује да постоји потреба да се на овоме интензивно ради.

„Ако хоћемо културну и цивилизовану Србију, онда насиље које жене трпе мора да престане и друштво не сме да оправдава насилнике. Потпуно је недопустиво да жене у времену у којем се савремене развијене државе увелико припремају за постинформатичко доба и даље трпе насиље“, додала је Весна Цвјетановић.

Весна Цвјетановић,
Председница женског фронта

 

#СтранкаИстина #СтопНасиљу