Поводом 24. априла, светског дана лабораторијских животиња странка Истина позива грађане да купују производа оних произвођача који не врше тестирања на животињама. Европска Унија је већ забранила оваква тестирања, а Закон о добробити животиња члан 34. тачка 4. предвиђа да у захтеву за спровођење огледа морају бити наведени докази о алтернативним методама и разлозима због којих се оне не спроводе, а члан 41. предвиђа да се оглед на животињама не може спроводити ако постоји алтернативни метод којим се постиже исти циљ.

Политичка странка Истина се залаже за потпуни престанак употребе животиња за експерименте. Нарочито су окрутна оваква истраживања у козметичкој индустрији. Ту се испитивања врше без давања животињама средстава за ублажавање бола, да не би дошло до узајамног дејства са супстанцом која се испитује и тиме до недовољно јасних резултата.  Животињама се пестициди и слична средства, стављају на кожу, убризгавају у крв, стављају у очи, дају орално и слично, што је све веома нехумано и сурово. Поготово и зато што често због различитог метаболизма који имају животиње не може ни да се дође до поузданог резултата да ли ће производ који се испитује бити безбедан за људе.

Постоје начини да се то испита без тестирања на животињама. Они се раде на људским ћелијама и ткивима, а могуће је и користити компјутерске моделе развоја експеримента, такозвано ин силицо метод. Дакле начини постоје, чак су и јефтинији и поузданији, а нису нехумани. Пошто начина има, сад је потребно имати и воље за њих. Политичка странка Истина се за почетак залаже за куповину само оних производа који нису тестирани на животињама, а као следећи корак и за потпуну забрану извођења тестова на животињама. Хумано и одговорно друштво не подразумева само бригу за људе, већ и за животиње и за целокупну природу која нас окружује. Ко воли животиње волеће и људе и зато направимо први корак ка томе спречавајући суровости над животињама.

#СтранкаИстина #ДобробитЖивотиња