Danas se obeležava Dan borbe protiv trgovine krznom. Od 1. januara 2019. godine farme „krznašica“ u Srbiji su ilegalne i zabranjen je uzgoj, držanje, uvoz i ubijanje životinja zbog proizvodnje krzna. Zabranom ovakvih farmi u razvijenim zapadnim zemljama, one su seljene u zemlje bivšeg istočnog bloka, ali se ubrzo i tamo zatražila njihova zabrana i to ne samo zbog moralnih razloga. Ove farme su problematične zbog veoma velikog zagađivanja okoline. Stravičan smrad se širi i do 9 kilometara od farmske lokacije, što je pogoršalo život stanovništva i smanjilo turistički potencijal tih sredina. Došlo je do redovnog izbijanja fekalija, zagađenja izvorskih voda i jezera i pojave enormnog broja muva. Utvrđeno je i da ova grana poljoprivrede nije dovela do obećanih novih radnih mesta. Farme krznašica jednostavno nisu dobre za privredu.

29. novembar, kao Međunarodni dan borbe protiv trgovine prirodnim krznom se i obeležava baš zbog modne industrije, koja na veoma okrutne načine dolazi do prirodnog krzna za svoje proizvode. Podsetimo samo na činjenicu – da bi se napravila jedna bunda potrebno je između 130 i 200 činčila, nekad čak i 400 veverica. Sa druge strane, činjenica je da je Novi Sad grad koji ima verovatno najbolju ponudu u Srbiji restorana, koji su specijalizovani za vegansku i vegeterijansku hranu, kao i veoma organizovanu i povezanu zajednicu onih koji ne jedu meso i ne nose odeću i obuću životinjskog porekla.

„Veganski turizam po mnogim predviđanjima u narednih nekoliko godina obećava da postane vodeći svetski trend. Mi mislimo da bi i Novi Sad trebalo da razmišlja kako da se obimom i kvalitetom ponude smesti na mapu gradova, koji svetskim pripadnicima ovog životnog stila nudi ono što im je potrebno“, istakla je Ivana Vujasin.

#StrankaIstina, #StopZlostavljanjuŽivotinja, #ProtivKrzna