Pre nešto više od godinu dana stranka Istina optužena je da ima veze sa incidentom, kojem su pripisani politički motivi. Na protestu pod nazivom „Stop nasilju! Za sve naše ljude“ u Novom Sadu visoko pozicionirani član Narodne stranke i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Svetozar Čiplić, pozvao je kolege sa univerziteta da osude napad na studenta koji je po njemu brutalno pretučen na ulici samo zato što se hrabro iskazalo mišljenje. Branislav Grubački rekao je, parafraziramo, da je ovo društvo diktatura jednog čoveka i da to oni moraju da prekinu. Društvo u kojem nema dijaloga završava nasiljem, a da oni to ne žele. Naravno pojavila se i Marinika Tepić koja je u svom stilu baratanja poluistinama i pokušavanja pravljenja afera gde god je to moguće, neargumentovano povezala ovo sa nekim ranijim incidentima i ceo događaj okarakterisala kao nasilje prema političkim neistomišljenicima.

Sada je jasno da pomenuti događaj nije imao političku pozadinu. Tim povodom predsednica stranke Istina Ivana Vujasin je izjavila: „Istina je politička partija koja promoviše mirovnu politiku i mi osuđujemo svako nasilje, pa tako i ovo koje se dogodilo. Ali nasilje je i da se incident koji nije bio politički instrumentalizuje u političke svrhe i da se tako jeftino pokušavaju napraviti politički poeni.“

Mi bi zato pitali Branislava Grubačkog da li on zna šta znači reč diktatura i gde se može naći dijalog u atmosferi manipulisanja i lažnih optužbi? Da li je sam čin optuživanja, bez dokaza, koji preraste u atmosferu linča spojiv sa dijalogom i demokratijom? Ili je to samo po sebi takođe nasilje i predstavlja veoma destruktivnu tendenciju guranje Srbije u jedno nedemokratsko stanje gde se neko može optužiti i odmah i osuditi bez da se išta i dokaže? Branislave Grubački, demokratija i civilizovano društvo su nešto sasvim drugo. Pitali bi profesora Čiplića da li je na tom skupu bio kao političar, ili kao profesor? Političari svašta sebi dopuštaju, ali profesori retko imaju taj luksuz. Vi ste izneli tvrdnje o političkoj pozadini, a gde su bili argumenti za to? Neko je to negde rekao? Ne ide to tako profesore. Vi bi bar trebalo da znate kako ide pravni postupak i da je nešto tačno tek kada se utvrdi da je tačno. Profesore, da li da vas podsetimo da je čak i inkvizicija imala propisan postupak odbrane i da su čak i oni, ma koliko to bila farsa, imali suđenja. Mariniku Tepić ne bi ništa ni pitali, ne interesuje nas takva politika koja nama pre liči na rijaliti šou. Ona je na pomenutom protestu izjavila „Ovo su posledice latentnog građanskog rata. Ali mi, majke, smo na posebnom zadatku i mi ćemo pobediti“. Problem sa tom izjavom je da je podložno diskusiji koliko se njeno političko delovanje uklapa u odrednice koje definišu građansko društvo i građansku politiku. Raznorazne tendencije koje se daju primetiti na takozvanom demokratskom, prema našem mišljenju neopravdano tako nazvanom, opozicionom delu političkog spektra u Srbiji pre mogu da vode ka seljačkoj buni. Stoga ne vidimo nikakav latentni građanski rat u Srbiji, već vidimo samo potrebu za prosvetiteljskim radom i političkim opismenjavanjem.

„Gde je ono poslovično lepo kućno vaspitanje koje ljude nauči da ne kleveću i da lažno ne optužuju druge, a kojim je Novi Sad mogao da se diči? Šta nam se to desilo, pa se politika u Srbiji srozala na nivo palanačkih tračeva i puštanja abrova po atarima, što je neopisiva sramota“ – zapitala se Ivana Vujasin.

 

#StrankaIstina