Сваког 5. марта обележава се светски дан енергетске ефикасности, у част првог састанка светских стручњака који су се у Аустрији, на данашњи дан окупили да расправљају о енергетској ефикасности. Није више питање да ли ће се Србија бавити енергетском ефикасношћу, пошто је то један од државних националних циљева. Шта више, текуће тенденције и планови су да до 2050. године у Србији 50 одсто произведене енергије буде такозвана зелена енергија.

Са циљем побољшања енергетске ефикасности, добро је да се уводе мере које обухватају енергетски ефикасна решења која се могу применити у стамбеном простору: технологије које помажу да се штеди електрична и топлотна енергију, а чијим увођењем не само да ће рачуни грађана бити мањи, већ се помаже смањењу загађења животне средине и ублажавању климатских промена.

Тим поводом Андријана Чапко, потпредседница странке Истина, изјавила је: „Недавно је објављено да ће новосадска локална самоуправа омогућити Новосађанима да конкуришу за субвенције за уградњу соларних панела, све такве мере представљају један од темеља ка здравијој будућности нас и наших потомака. То је Нови Сад, односно Србија какву желимо у будућности, енергетски независна и јака, Србија која иде ка томе да својим грађанима обезбеди стабилан и квалитетан живот. Зато подржавамо свако решење које нашу државу и друштво води ка томе, али и залажемо се за још конкретније мере за то.“ Додавши да: „Подижући свест о важности енергетске ефикасности нашој деци, грађанима, привреди и предузетницима Србија неће бити само енергетски конкурентна у региону, већ ће постати регионални лидер на плану енергетике што и јесте наш политички циљ. Имамо план и решења како Србија то може да буде и наш политички рад ће заговарати много интензивнију примену здравих технологија и политичка решења која их подржавају како би се тај циљ постигао.“

#СтранкаИстина #ЗеленаЕкономија