14. mart je međunarodni dan borbe za reke. Treba da se zabrinemo za našu budućnost budući da se u svetu kvalitet vode u proteklim godinama zastrašujuće smanjio, tako da postoje delovi sveta gde je voda za piće postala pravi luksuz. Srbija još ne oskudeva u pitkoj vodi, a da se ne dogodi nestašica vode odgovornost je na svima nama. Nama je u interesu da imamo pijaću vodu, kao strateški resurs, a ne da je uvozimo kao što to sada moraju neke druge zemlje.

Reke imaju jako veliki ekonomski značaj i Srbija mora da unapredi održivi ekonomski razvoj i poveća privrednu i turističku privlačnost svojih reka. Sem transportnog značaja, reke imaju ogroman turistički potencijal i predstavljaju bitan potencijal za zapošljavanje i razvoj saobraćaja i poljoprivrede.

Za Novi Sad je Dunav žila kucavica i njegov najvažniji bulevar oko kojeg je Novi Sad i nastao. Sve važnije ulice i stari delovi grada naslanjaju se na Dunav. Dunav je bio korzo pre korzoa. Za Novi Sad Dunav nije samo reka, on je za Novi Sad početak i kraj, ona osa oko koje se sve vrti koja daje smisao i određenje gradu i njegovom životu. On je deo našeg identiteta. Naš identitet nisu bezlični kvartovi i tržni centri koji se po istom projektu prave u svakom gradu u Srbiji.

Nama je potreban čist Dunav i potrebno nam je zdravlje. To je još jedan razlog da čuvamo Dunav i pomognemo mu da prolazi kroz našu zemlju bez zagađenja. Iz tog razloga pozdravljamo napore da Novi Sad dobije prečistač za preradu komunalnih otpadnih voda, što je potrebno i u svim većim mestima kroz koje Dunav protiče. Čuvajmo i sve ostale reke i vodotokove, čuvajmo i Krivaju i reke Stare planine i Veliki bački kanal koji je više decenija bio opasan po zdravlje ljudi koji su živeli blizu njega. Stoga budimo odgovorni i ne dozvolimo zagađivanje voda i ugrožavanje zdravlja i života ljudi.

 

#strankaistina #zaštitapriobalja #ekonomskipotencijalreka #sačuvajmoreke