14. март је међународни дан борбе за реке. Треба да се забринемо за нашу будућност будући да се у свету квалитет воде у протеклим годинама застрашујуће смањио, тако да постоје делови света где је вода за пиће постала прави луксуз. Србија још не оскудева у питкој води, а да се не догоди несташица воде одговорност је на свима нама. Нама је у интересу да имамо пијаћу воду, као стратешки ресурс, а не да је увозимо као што то сада морају неке друге земље.

Реке имају јако велики економски значај и Србија мора да унапреди одрживи економски развој и повећа привредну и туристичку привлачност својих река. Сем транспортног значаја, реке имају огроман туристички потенцијал и представљају битан потенцијал за запошљавање и развој саобраћаја и пољопривреде.

За Нови Сад је Дунав жила куцавица и његов најважнији булевар око којег је Нови Сад и настао. Све важније улице и стари делови града наслањају се на Дунав. Дунав је био корзо пре корзоа. За Нови Сад Дунав није само река, он је за Нови Сад почетак и крај, она оса око које се све врти која даје смисао и одређење граду и његовом животу. Он је део нашег идентитета. Наш идентитет нису безлични квартови и тржни центри који се по истом пројекту праве у сваком граду у Србији.

Нама је потребан чист Дунав и потребно нам је здравље. То је још један разлог да чувамо Дунав и помогнемо му да пролази кроз нашу земљу без загађења. Из тог разлога поздрављамо напоре да Нови Сад добије пречистач за прераду комуналних отпадних вода, што је потребно и у свим већим местима кроз које Дунав протиче. Чувајмо и све остале реке и водотокове, чувајмо и Кривају и реке Старе планине и Велики бачки канал који је више деценија био опасан по здравље људи који су живели близу њега. Стога будимо одговорни и не дозволимо загађивање вода и угрожавање здравља и живота људи.

 

#странкаистина #заштитаприобаља #економскипотенцијалрека #сачувајмореке