Do izbora je ostalo svega još nekoliko nedelja, ali šta se uopšte nudi na izborima? Politika vlasti je jasna budući da se aktuelno odvija u praksi. Birači imaju mogućnost da je procenjuju i da se opredele za nju, ili protiv nje, što je i smisao izbora. Ali politika takozvane opozicije je potpuno nejasna. Konkretne izjave opozicije nisu tako česte, ali na onu koju je Dragan Đilas dao u Smederevu prošle nedelje mora se reagovati. On je izjavio da će, ako lista za parlamentarne izbore „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“ pobedi na aprilskim izborima plate u Srbiji odmah porasti za 12 odsto, tako što će ukinuti doprinose za zdravstvo. To definiše taj deo političkog spektra i njegov odnos prema interesu građana.

Interes građana je što kvalitetnije, što jeftinije i što dostupnije javno zdravstvo. Ako bi ukinuli doprinose i pristup zdravstvu, sem privatnom, pritisnuti cenama i narastajućim skupim (ne)potrebama većina ljudi ne bi više imala zdravstvenu zaštitu. Javno zdravstvo je prva linija odbrane stanovništva, videli smo na zapadu gde se sistematično javni sektor devastira kako bi se favorizovalo privatno zdravstvo, da je u vreme zdravstvene krize sav teret pao na javni sektor, a da se privatno zdravstvo izvuklo iz cele situacije. Mi nismo protiv slobode na tržištu, ali postoje segmenti gde država mora da ima kontrolu i da interveniše kako bi interes građana bio zaštićen. Potrebno je otvoriti javni dijalog o tome koji su interesi građana, kako na državnom, tako i na lokalnim nivoima. Aktivizam je dobra stvar, ali svedoci smo i svojevrsnih identitetskih aktivizama koji deluju bez da je jasno utvrđeno šta su stvarni interesi građana. Ako su političke elite u Srbiji često otuđene od naroda i deluju samo kako bi osvojile vlast i time i kontrolu nad resursima, onda je i aktivizam u nekim slučajevima ili takođe fokusiran da pretenduje na pristup resursima, po principu da neće talasati ako se dogovore, ili je u pitanju običan lični egzibicionizam i istrajavanje u apsurdu prepubertetskog buntovništva bez razloga.

Nama je potrebno da se Srbija što više demokratizuje i da se što delotvornije uspostave načini za identifikovanje i artikulisanje interesa građana, kao i mehanizmi da se ti interesi čuju u organima lokalne samouprave i da im se izađe u susret. Politizacija aktivizma je obrnuto proporcionalna efikasnosti u rešavanju interesa građana i taj interes stavlja u poziciju taoca politike. Ako na Evroviziju ide pesma koja je potpuno netipična i koja je konstruktivni kemp, to znači da građani Srbije traže nešto novo i zdravije. Ključni deo te pesme je pitanje „I šta ćemo sada?“ To je poziv u pomoć, a ne retoričko pitanje. Ovom društvu su potrebna rešenja, a njih ne vidimo da nude oni koji bi da osvajaju vlast. Mi smo naše političko delovanje počeli kampanjom „Operi se Saberi se“ i deljenjem sapuna. Zato je naš stav od početka jasan, operite se od malograđanskog kiča rijalitizovanih politika raznoraznih političkih partija koje ne nude nikakva rešenja i mislite svojom glavom.

#StrankaIstina