Budi me tišina jutros… nema ljudi na ulicama, nema automobila, nema vozova, magistrala je prazna.

Čuje se zujanje pčela… ove godine ih ima najviše čini mi se. Kao da sam u snu.

Trenutno smo u vremenu u kojem treba da naučimo kako da hranimo dve vrlo bitne osobine a to su poslušnost i disciplina. Bez njih nema ni napretka, ni života. Planeta nam poručuje da povučemo ručnu i da se zapitamo gde smo pogrešili. Sedimo u kući suočeni konačno sa samim sobom, između prošlosti i budućnosti, a to je najteže, zar ne? Da li smo oslušnuli svoje biće, svoj um i svoje telo? Da li smo konačno naučili koliko su važni blagostanje uma i zdrava ishrana, mir i san? Počela je globalna detoksikacija ljudskog uma, duha i tela. Primorani da živimo onako kako nam je nametnuto, zaboravili smo na veličinu značaja pravilne ishrane i čistog razmišljanja i kvalitetno provedenog vremena. U brzini življenja zaboravljamo na sadašnji trenutak, gledajući ekrane na telefonima i tražeći, vrteći prstom preko ekrana…svi nešto tražimo! A šta to tražimo? Gledamo neke slike, prolazne zapise prošlosti koji nam kradu trenutak, kradu nam večnost.

Idealno je vreme da promenimo sebe i da konačno shvatimo koliko je prevencija važna. Vreme je da uradimo detoks tela i uma. Za detoks nam nije potreban debeo novčanik i puno vremena. Potrebna je samo dobra volja. Hajde zajedno da to uradimo!

Zamislimo da gradimo kuću. Prvo nam je potreban dobar temelj. Taj temelj treba da se sastoji od sirovog povrća i voća. Dakle, ove namirnice treba da budu najzastupljenije. Nakon temelja, treba da radimo stubove na kojima će da se drži ta kuća. Stubovi su ovaj put sagrađeni od žitarica, svih vrsta (pšenica, ječam, proso, heljda, ovas, raž..). Nakon toga, slede zidovi. Cigle gradimo od leguminoza (pasulj, grašak, sočivo itd.) a malter od mesa i jaja. Na kraju okrečimo u belo, sa mlečnim proizvodima. Konačno, krov iako mali, ali stabilan, pravimo od koštunjavih plodova, dobrih masti kao što su maslinovo ulje, puter i sl. Na kraju okitimo sa dobrim slatkišima (zaslađeni sa stevijom ili agavom), i dodamo par malih detalja u kući od čokolade. Bez njih kuća ne bi bila dom, a opet nisu od prevelikog značaja za opstanak iste.

Voda kao neizostavni deo u gradnji kuće, je vrlo važna. Svakodnevno unositi 3l tečnosti (1l vode, 1l diuretskog čaja i 1l limunade).

Kada bismo poštovali ovakav redosled gradnje naše „kućice“, ovaj svet bi bio mnogo lep, jer bi svaki domaćin u svojoj „kućici“ bio srećan. Zapamtite, mi smo ono što jedemo, jer su naša creva povezana sa našim umom. Kada smo mi nesrećni, to je jasan znak da nešto nije u redu sa našom ishranom. Pazite dobro šta unosite u svoj organizam. Sunčajte se na terasi, pijte dovoljno tečnosti, izbacite industrijske slatkiše i grickalice, i vaša kućica će se sama renovirati. U ogledalu ćete videti jasan znak.

Stručni saradnik
Borjana Depalo
Specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar

#istina