Желимо да наш корак буде сигуран!

Нови Сад је некада важио за град широког степена безбедности. Истина тражи да се то врати да поново сви будемо заштићени. Свако би требао да се осећа сигурно у сопственом граду, како би могао слободно живети и остварити своје потенцијале. Сигурност је корак сваког детета које може слободно изаћи на улицу и поверење сваког родитеља да се дете безбедно вратити у дом. Међутим, уместо осећаја сигурности, ми се суочавамо са растућом стопом насиља у свим облицима, са све већим бројем самоубистава, саобраћајним несрећама и другим изазовима коју су озбиљан аларм за свако одговорно друштво. Знак да је потребна хитна акција која води до здравих промена.

– Насиље не познаје границе иде преко наших улица, улази у наше школе, домове и заједнице. Истина зато  тражи да се уложи више ресурса у превенцију насиља у програме подршке за све који су преживели неку врсту насиља као и у јачање полицијске присутности на терену и едукацију свих релевантних субјеката из система.

–  Потребна је строжа контрола друштвених мрежа како би изградили сигурно online окружење за све. Одговорност за безбедност деце на друштвеним мрежама лежи на родитељима који морају да буду информисани и да имају контролу како би заштитили своју децу у дигиталном добу које често игнорише озбиљност онлајн претњи. Зато је неопходно да се ограничи приступ друштвеним мрежама деци до узраста који би се прописао, а старијој деци омогући отварање налога само уз дозволу родитеља и њихову контролу. Узимајући у обзир да је модерно доба уједно и доба развијене технологије, сматрамо да би програми препознавања и начина решавања изазова на друштвеним мрежама били прави пример превенције насиља.

– Изместићемо коцкарнице у део града у којем нема у близини школа и стамбених блокова и стимулисаћемо програме одвикавања од коцкања. Коцка уништава стабилност породице и води у сиромаштво које повећава осећај несигурности у друштву и нарушава безбедност.

– У борби против самоубистава тражимо лакши приступ психолошкој помоћи као превенцији. Неопходно је и јачање мреже подршке за особе које се боре са депресијом, анксиозношћу и другим менталним поремећајима који могу довести до самоубиства. То укључује бољу доступност терапије, групних саветовалишта и других облика подршке, као и подизање свести о важности бриге о менталном здрављу. Превенција је могућа само уз свест о томе да статистика суицида говори о ускраћеној друштвеној слободи да будемо оно што јесмо.

– У саобраћају свака несрећа сваки изгубљен живот представља болни подсетник на потребу за строжим мерама и превентивним акцијама. Безбедност саобраћаја се пре свега постиже квалитетном едукацијом али и активном провером стања на улицама  као и бескомпромисним применама закона. Уз све то, повећањем броја паркинг места, обезбеђивањем сигурних зона око школа, растерећивањем центра града од саобраћаја и постављањем саобраћајне сигнализације тамо где је то потребно додатно смањујемо свакодневни стрес учеснику у саобраћају који има највећи утицај на возаче.

– Здравствену сигурност можемо да постигнемо лакшом доступношћу медицинских услуга, пре свега смањењем листа чекања, као и повећањем броја медицинског особља и опремљеношћу здравствених институција адекватном опремом.

Сигуран град је дело свих нас. Уз активан допринос свакога од нас, овај сан може бити лепа реалност коју живимо. Стога тражимо одговорну политику јер безбедност нема компромис.