I moje srce kuca!

Kućni ljubimci pružaju emocionalnu podršku, smanjuju stres i usamljenost, te doprinose opštem osećaju blagostanja i sreće kod vlasnika. Studije su pokazale da kućni ljubimci mogu smanjiti simptome depresije, anksioznosti i drugih mentalnih poremećaja, te doprineti poboljšanju kvaliteta života. Zaposlena osoba koja nije pod stresom i koja je zadovoljna mnogo je bolji radnik na poslu, a to je važno i za poslodavca. Istina se prvenstveno zbog interesa kućnih ljubimaca, zalaže za uvođenje prava na bolovanje i negu kućnih ljubimaca, kao i da neka lečenja i terapije kućnih ljubimaca budu pokriveni zdravstvenim osiguranjem.

Kada se zaposlenima odobri pravo na bolovanje zbog ozbiljnih zdravstvenih problema njihovih kućnih ljubimaca tada je neophodno da budu jasno definisani specifični uslovi koje veterinarska dokumentacija treba da zadovolji da bi se odobrilo bolovanje. To može uključivati izveštaje o dijagnozi, potrebu za posebnom negom, ili slične informacije. Sa utvrđenim rokovima za podnošenje zahteva za bolovanje i preciznom procedurom podnošenja zahteva ne bi bilo teško da se ovo sprovede u praksu.

Iako ovaj predlog možda deluje naivno, jer mnogi smatraju da vlasnik nije dužan da bude uz svog ljubimca kada je bolestan, zapravo je drugačije. Zato što je vlasnik zakonski dužan da to uradi, šta više Zakon o dobrobiti životinja nedvosmisleno navodi velike novčane kazne za sve vlasnike životinja, koji prema njima “ne postupaju sa pažnjom dobrog domaćina i blagovremeno ne obezbede veterinarsku pomoć.” Ako neko nema slobodan dan, a utvrdi se da je zbog toga zanemario bolesnu životinju platiće kaznu zato što zakoni u Srbiji životinje ne prepoznaju kao članove porodice, da bi zbog njih neko mogao da otvori bolovanje. Zbog ovakve neusaglašenosti zakona građani Srbije su u poziciji da se njihova građanska prava krše i to je ono što mi želimo da ispravimo.

Životinje u kući nisu luksuz. Na ulicama postoji jako puno izbačenih pasa. Oni odaju utisak neodgovornog i nesređenog društva u koje investitori nemaju poverenja da ulože svoj novac. Standard pada i držanje pasa i mačaka postaje sve veće opterećenje za kućni budžet. U slučaju da se životinje razbole, vlasnici nekad nemaju sredstava da ih leče i izbace ih na ulicu. Takve životinje mnogo koštaju lokalnu samoupravu, počev od njihovog praćenja i lečenja, hranjenja, smeštanja u stacionare, a da ne govorimo o odštetama za ujede pasa koje gradove koštaju milione. Ekonomičnije je pomoći vlasnicima i dotirati deo lečenja, nego kasnije da taj trošak u celini padne na teret lokalne samouprave. Naravno i od onih koji imaju ljubimce se traži odgovorno vlasništvo, naročito ako se ljubimci izvode na ulicu. Odgovorno vlasništvo podrazumeva odgovornost ne samo za psa, već i za sopstveno ponašanje. To znači čišćenje za svojim psom na ulici i travnjaku, vođenje psa na povocu i poštovanje prava i potreba ostalih stanovnika zajednice zato što neodgovorno ponašanje pojedinaca može imati loše posledice po kvalitet života cele zajednice. Stoga je, preuzimanje odgovornosti ključno za očuvanje harmonije i bezbednosti u zajednici. Zato tražimo i povećanje kazne za neodgovorno vlasništvo, počev od neskupljanja izmeta iza svog psa, pa do drakonskih kazni za izbacivanje pasa na ulice.

Može se pomisliti da ovo daje prvenstvo životinjama naspram siromašnih ljudi kojima je isto potrebna pomoć, ali nije tako zato što briga za životinje može podstaći saosećajno ponašanje i podrške ljudima. Dobrobit životinja i korist koju od toga ima društvo su nerazdvojivi. Dobrobiti životinja podstiče potrebu za veterinarskim uslugama, lekovima, i opremom i ta industrija doprinosi ekonomiji kroz zapošljavanje i proizvodnju veterinarskih proizvoda. To u Srbiji godišnje donese više stotina miliona evra, što nije zanemariva stavka u punjenju budžeta i posao je od kojeg žive mnoge porodice.  Tako briga o životinjama direktno doprinosi poboljšanju kvaliteta života i ekonomske stabilnosti društva. To je investicija u budućnost koja donosi koristi kako životinjama, tako i ljudima, čineći našu zajednicu ne samo humanijom, već i ekonomski stabilnijom i prosperitetnijom.