Možemo i to posle porodičnog ručka!

Istina traži neradnu nedelju za sve. To se već primenjuje u okolnim državama i zato nećemo da budemo poslednji u donošenju ovako bitne odluke. Nedelja bi trebalo da bude neradan dan za sve, ne samo vreme za odmor, već i za okupljanje i jačanje porodice. Zdrava i srećna porodica je osnov dobrog društva, a i radnici su zadovoljniji i produktivniji kada imaju više vremena za sebe i svoju porodicu. Vratićemo tradiciju nedeljnog ručka kao simbola složne porodice i dati mladima smisao i osećaj pripadnosti porodici i vrednostima koje smo nekad imali. Porodične vrednosti i porodična tradicija su za formiranje mladih generacija jako bitne i zato je neradna nedelja jedan od prioriteta Istine kao prvi korak ka opštem blagostanju društva stvarajući ravnotežu između radnog i ličnog života.

Uvođenje neradne nedelje ima za cilj poboljšanje radnog balansa i povećanje zadovoljstva zaposlenih. Tako bi doveli do većeg angažovanja, smanjenja stresa i poboljšanja opšteg blagostanja radne snage. Sve ovo govori u prilog tome da neradna nedelja ne bi mogla da ima negativan uticaj na privredu Srbije. To je dobro za poslodavce zato što je zadovoljan i motivisan radnik produktivniji. Sa druge strane oni na koje bi se ovo najviše odnosilo, a to su tržni centri i veliki trgovinski lanci i marketi, već sada imaju visoke marže  najveće u Evropi. Zašto bismo se brinuli o njihovom profitu, kad oni ne brinu o nama običnim ljudima? Mi mislimo o radnicima i dobrobiti njih i njihovih porodica.

Naravno da se ovo ne bi odnosilo na javne službe kao što su policija, vojska, vatrogasci, zdravstvene ustanove, javni prevoz, taksi službe i sve ostale komunalne službe koje su nam potrebne svih sedam dana u nedelji. Barem ne na isti način. Kako bi zbog osetljivih poslova napravili jednakost između onih koji imaju neradnu nedelju i onih čiji posao zahteva rad istom, onima iz osetljivih grupa poslova koji dobrovoljno pristanu da rade nedeljom dnevnica bi bila višestruko uvećana.

Već smo spomenuli nedeljni ručak, ali možda ne dovoljno jasno njegov značaj. Naime, u javnosti se često čuje da nemamo sistem vrednosti, da se porodice raspadaju, da rastu otuđenost i kriminal. Jedan od simbola vrednosti koje smo nekad kao društvo imali, fokusna tačka tako reći, bio je porodični ručak. Po običaju, služio se uvek u isto vreme, bio je bogatiji nego obroci tokom nedelje i njemu je prisustvovala cela porodica. To je bio trenutak za važne razgovore, za donošenje odluka i za rešavanje porodičnih problema i situacija. Ako vratimo nedelju kao slobodan dan kada cela porodica može da se okupi na ručku, vratićemo u porodice i osećaj zajedništva i poverenja, što je mladima danas jako bitno. Što je jako bitno za dobrobit celog društva.

Zato ističemo nedeljni ručak kao prepoznatljiv znak sistema vrednosti gde se okupljamo, družimo i jedni druge gledamo sa poštovanjem. Jedan nedeljni ručak kao simbol podrške isceljenju našeg društva na svim nivoima. Kao ručak koji je tu da nas osnaži, poveže i ohrabri.

Jer prevencija svih velikih i razarajućih stanja je edukacija, a osnov svake edukacije je porodica. Neka bude zdrava, složna i snažna!