Želimo da naš korak bude siguran!

Novi Sad je nekada važio za grad širokog stepena bezbednosti. Istina traži da se to vrati da ponovo svi budemo zaštićeni. Svako bi trebao da se oseća sigurno u sopstvenom gradu, kako bi mogao slobodno živeti i ostvariti svoje potencijale. Sigurnost je korak svakog deteta koje može slobodno izaći na ulicu i poverenje svakog roditelja da se dete bezbedno vratiti u dom. Međutim, umesto osećaja sigurnosti, mi se suočavamo sa rastućom stopom nasilja u svim oblicima, sa sve većim brojem samoubistava, saobraćajnim nesrećama i drugim izazovima koju su ozbiljan alarm za svako odgovorno društvo. Znak da je potrebna hitna akcija koja vodi do zdravih promena.

– Nasilje ne poznaje granice ide preko naših ulica, ulazi u naše škole, domove i zajednice. Istina zato  traži da se uloži više resursa u prevenciju nasilja u programe podrške za sve koji su preživeli neku vrstu nasilja kao i u jačanje policijske prisutnosti na terenu i edukaciju svih relevantnih subjekata iz sistema.

–  Potrebna je stroža kontrola društvenih mreža kako bi izgradili sigurno online okruženje za sve. Odgovornost za bezbednost dece na društvenim mrežama leži na roditeljima koji moraju da budu informisani i da imaju kontrolu kako bi zaštitili svoju decu u digitalnom dobu koje često ignoriše ozbiljnost onlajn pretnji. Zato je neophodno da se ograniči pristup društvenim mrežama deci do uzrasta koji bi se propisao, a starijoj deci omogući otvaranje naloga samo uz dozvolu roditelja i njihovu kontrolu. Uzimajući u obzir da je moderno doba ujedno i doba razvijene tehnologije, smatramo da bi programi prepoznavanja i načina rešavanja izazova na društvenim mrežama bili pravi primer prevencije nasilja.

– Izmestićemo kockarnice u deo grada u kojem nema u blizini škola i stambenih blokova i stimulisaćemo programe odvikavanja od kockanja. Kocka uništava stabilnost porodice i vodi u siromaštvo koje povećava osećaj nesigurnosti u društvu i narušava bezbednost.

– U borbi protiv samoubistava tražimo lakši pristup psihološkoj pomoći kao prevenciji. Neophodno je i jačanje mreže podrške za osobe koje se bore sa depresijom, anksioznošću i drugim mentalnim poremećajima koji mogu dovesti do samoubistva. To uključuje bolju dostupnost terapije, grupnih savetovališta i drugih oblika podrške, kao i podizanje svesti o važnosti brige o mentalnom zdravlju. Prevencija je moguća samo uz svest o tome da statistika suicida govori o uskraćenoj društvenoj slobodi da budemo ono što jesmo.

– U saobraćaju svaka nesreća svaki izgubljen život predstavlja bolni podsetnik na potrebu za strožim merama i preventivnim akcijama. Bezbednost saobraćaja se pre svega postiže kvalitetnom edukacijom ali i aktivnom proverom stanja na ulicama  kao i beskompromisnim primenama zakona. Uz sve to, povećanjem broja parking mesta, obezbeđivanjem sigurnih zona oko škola, rasterećivanjem centra grada od saobraćaja i postavljanjem saobraćajne signalizacije tamo gde je to potrebno dodatno smanjujemo svakodnevni stres učesniku u saobraćaju koji ima najveći uticaj na vozače.

– Zdravstvenu sigurnost možemo da postignemo lakšom dostupnošću medicinskih usluga, pre svega smanjenjem lista čekanja, kao i povećanjem broja medicinskog osoblja i opremljenošću zdravstvenih institucija adekvatnom opremom.

Siguran grad je delo svih nas. Uz aktivan doprinos svakoga od nas, ovaj san može biti lepa realnost koju živimo. Stoga tražimo odgovornu politiku jer bezbednost nema kompromis.