Од једног хектара конопље, може да се произведе скоро четири пута више папира, него од једног хектара дрвета.

У грађевинској индустрији бетон од конопље је материјал који се користи у виду грађевинске опеке и термоизолационих панела.

Преко 20.000 производа у свету се прави од конопље.

Легализација канабиса подразумева елиминацију постојања кривичних казни за конзумацију или лично поседовање у прописаним количинама. Продавнице овлашћене за продају канабиса би могле да поседују количине веће од те и да их на локацијама где је то законом прописано дистрибуирају. Свако би имао право да канабис узгаја за личну употребу у количини која би била прописана као дозвољена.

Не тврдимо да је канабис лек за све болести, нити да лечи болести за које то није доказано. Желимо да на основу постојећих светских студија и истраживања канабис буде доступан као лек за оне болести за које је доказано да лечи. У оним случајевима где постоји основана претпоставка, а где није доказано вршиће се методолошки исправна научна истраживања на нашим одговарајућим медицинским институцијама.

Овим би постигли да за оне болести где канабис помаже оболели могу да добију и лек, тачног састава и квалитета, што сада није случај. На црном тржишту канабисово уље је непровереног квалитета, а цене су нереално велике. Легализацијом би то променили за добробит грађана.

Рекреативно кориштење канабиса много је мање штетно од рецимо алкохола, који је легалан и крив за тешке облике зависности, многа кривична дела, саобраћајне несреће и сл. Легализацијом канабиса утицаћемо и на смањење броја овисника о тешким дрогама, зато што се прављењем вештачких несташица на тржишту, корисницима нуде разни наркотици и опојна средства као алтернативе канабису, што изазива већи степен зависности.

Како би легализација била ефикасна, формирћемо државну агенцију за конопљу која ће имати за циљ контролу узгоја и промета, гарантујући квалитет понуђених производа на тржишту.

Разлози зашто би требало да легализујемо канабис су:

  1. У интересу је оболелих особа, које купујући илегално ризикују хапшење и правно процесуирање.
  2. Новац од продаје канабиса сада иде илегалним каналима у џепове криминалаца. На тај начин би задали јак ударац криминалу и корупцији.
  3. Легализацијом марихуане у земљама где је то урађено, на пример у Колораду, дошло је до смањења зависности међу адолесцентима.
  4. Легализација марихуане доводи до смањене стопе криминала.
  5. Легализација марихуане доводи до отварања нових радних места. У Македонији је тако америчка компанија НYСК холдинг отворила у погон за узгајање конопље и производњу уља од канабиса за медицинске потребе у којем је предвиђено да ради преко 200 радника.
  6. Легализацијом марихуане би се растеретила полиција и правосудни систем који би могли да се посвете другим случајевима, будући да је велики број казни баш за дела повезана са марихуаном.
  7. Оживели би сада угашену, а некада веома развијену грану пољопривредне производње.
  8. Буџет Републике Србије би се напунио и од узгоја и прераде индустријске конопље, као и од узгоја и продаје марихуане за медицинске и рекреативне – превентивне сврхе.