Можемо и то после породичног ручка!

Истина тражи нерадну недељу за све. То се већ примењује у околним државама и зато нећемо да будемо последњи у доношењу овако битне одлуке. Недеља би требало да буде нерадан дан за све, не само време за одмор, већ и за окупљање и јачање породице. Здрава и срећна породица је основ доброг друштва, а и радници су задовољнији и продуктивнији када имају више времена за себе и своју породицу. Вратићемо традицију недељног ручка као симбола сложне породице и дати младима смисао и осећај припадности породици и вредностима које смо некад имали. Породичне вредности и породична традиција су за формирање младих генерација јако битне и зато је нерадна недеља један од приоритета Истине као први корак ка општем благостању друштва стварајући равнотежу између радног и личног живота.

Увођење нерадне недеље има за циљ побољшање радног баланса и повећање задовољства запослених. Тако би довели до већег ангажовања, смањења стреса и побољшања општег благостања радне снаге. Све ово говори у прилог томе да нерадна недеља не би могла да има негативан утицај на привреду Србије. То је добро за послодавце зато што је задовољан и мотивисан радник продуктивнији. Са друге стране они на које би се ово највише односило, а то су тржни центри и велики трговински ланци и маркети, већ сада имају високе марже  највеће у Европи. Зашто бисмо се бринули о њиховом профиту, кад они не брину о нама обичним људима? Ми мислимо о радницима и добробити њих и њихових породица.

Наравно да се ово не би односило на јавне службе као што су полиција, војска, ватрогасци, здравствене установе, јавни превоз, такси службе и све остале комуналне службе које су нам потребне свих седам дана у недељи. Барем не на исти начин. Како би због осетљивих послова направили једнакост између оних који имају нерадну недељу и оних чији посао захтева рад истом, онима из осетљивих група послова који добровољно пристану да раде недељом дневница би била вишеструко увећана.

Већ смо споменули недељни ручак, али можда не довољно јасно његов значај. Наиме, у јавности се често чује да немамо систем вредности, да се породице распадају, да расту отуђеност и криминал. Један од симбола вредности које смо некад као друштво имали, фокусна тачка тако рећи, био је породични ручак. По обичају, служио се увек у исто време, био је богатији него оброци током недеље и њему је присуствовала цела породица. То је био тренутак за важне разговоре, за доношење одлука и за решавање породичних проблема и ситуација. Ако вратимо недељу као слободан дан када цела породица може да се окупи на ручку, вратићемо у породице и осећај заједништва и поверења, што је младима данас јако битно. Што је јако битно за добробит целог друштва.

Зато истичемо недељни ручак као препознатљив знак система вредности где се окупљамо, дружимо и једни друге гледамо са поштовањем. Један недељни ручак као симбол подршке исцељењу нашег друштва на свим нивоима. Као ручак који је ту да нас оснажи, повеже и охрабри.

Јер превенција свих великих и разарајућих стања је едукација, а основ сваке едукације је породица. Нека буде здрава, сложна и снажна!