Park ljubavi i park mira

U urbanom pejzažu savremenog društva, Istina prepoznaje važnost ulaganja u nove parkove kao ključni element urbanog razvoja. Kroz stvaranje zelenih oaza u srcu gradova, dva velika parka koje predlažemo i brojni manji parkovi i zelene površine koje želimo da realizujemo u Novom Sadu, ne samo što bi doprineli estetici urbanog okruženja, već bi imali i dublji značaj u oblikovanju političkog identiteta grada i njegovih prioriteta.

Istina se zalaže za pravljenje dva velika konceptualna parka u Novom Sadu. Prvi je Park ljubavi koji bi promovisao porodicu, povezujući njen rast i razvoj sa prirodom na taj način što bi svaki par koji se venča i svako dete koje se rodi na teritoriji grada Novog Sada dobili zasađeno drvo i pločicu sa svojim imenom. Drugi veliki projekat, Park mira bi sa izložbenim prostorijama i Institutom za mir kao naučno-istraživačkom ustanovom potvrdio snažnu opredeljenost za društvo bez ratova i nasilja. Ovi parkovi bi bili simbolična poruka da želimo da živimo u normalnom i moralnom društvu kojem su mir i ljubav osnovne civilizacijske vrednosti.

Uzimajući u obzir koliko su bitni kultura i istorijsko nasleđe, kreiranjem ove ideje integrisali smo ih u sam koncept ovih parkova. Čuvamo autentičnost i originalnost kulturnog nasleđa Novog Sada, crpeći inspiraciju iz tradicionalnih umetničkih stilova i uključivanjem informativnih tabli, skulptura, umetničkih dela ili interaktivnih instalacija, sa naglaskom na tematiku parka. To bi pomoglo posetiocima da bolje razumeju kontekst parkova. Takođe, organizovanje kulturnih događaja poput koncerata, izložbi, predstava i festivala, što ne doprinosi samo kulturnoj sceni već i unapređuje značaj parkova kao kulturnih središta. Sve ovo bi zahtevalo pažljivu ravnotežu između tematike parkova, autentičnog očuvanja prošlosti i stvaranja prostora koji će služiti savremenim potrebama zajednice.

Posvećenost ovoj ideji nije nas sputala da imamo u vidu sve zelene površine koje su već izgrađene ali su ostale bez zelenila. Mi razvijamo drugačiji pristup urbanizmu, zasnovan na realnim potrebama građana, a ne investitora i na ovim površinama planiramo reorganizaciju postojećih prostora  kako bi se oslobodilo mesto za manje parkove koji se u nekim slučajevima mogu praviti na više nivoa ili na krovovima zgrada. To je vertikalno planiranje i može biti efikasan način da se koristi ograničen prostor u urbanim sredinama. Ulaganje u parkove predstavlja važan korak ka stvaranju održivog i ugodnog urbanog okruženja koje će podržati prosperitet i blagostanje stanovnika, a njihovim stvaranjem i održavanjem lokalna samouprava demonstrira svoju predanost stvaranju prijatnog i održivog urbanog okruženja, a to je ono što je građanima potrebno i što smo mi spremni da realizujemo između ostalog i tako što ćemo tražiti propise da se ako u nekom delu grada nije obezbeđen dovoljan broj zelenih površina ne dozvolimo izdavanje novih građevinskih dozvola koje bi taj deo grada još više zagušile betonom.

Ove zelene oaze, čuvajući zdravlje naših građana, darujući im prostor za aktivno provedeno vreme u prirodi i podstičući negovanje kulture prirode i života u skladu sa njom, svojevrsna su podrška i zdravstvenom sistemu naše zemlje.